Σουηδοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης μελέτησαν τις συνήθειες 33.000 γυναικών όσον αφορά την κατανάλωση σοκολάτας και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγαν, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται να προστεθούν σε ένα αυξανόμενο σώμα προηγούμενων μελετών που συσχετίζουν την κατανάλωση κακάου με οφέλη στην υγεία. Ωστόσο, δεν δίνουν «ελευθέρας» όσον αφορά την κατανάλωση σοκολάτας, η οποία άλλωστε είναι πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Susanna Larsson, ενδεχομένως η μαύρη σοκολάτα να είναι πιο καλή επιλογή, καθώς έχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερο κακάο από τη γάλακτος. Στην έρευνα των Σουηδών, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology», μελετήθηκαν 33.0000 γυναίκες 49-83 ετών, οι οποίες έκαναν μαστογραφία, ενώ στο περιθώριο των εξετάσεων απαντούσαν στους ερευνητές όσον αφορά την κατανάλωση σοκολάτας το 1997.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία σημειώθηκαν 1.549 εγκεφαλικά και διαπιστώθηκε ότι όσο πιο πολλή σοκολάτα έτρωγαν οι γυναίκες, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού που διέτρεχαν. Μεταξύ των γυναικών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας (άνω των 45 γρ. την εβδομάδα) σημειώθηκαν 2,5 εγκεφαλικά ανά 1.000 γυναίκες το έτος. Μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα -λιγότερο από 8,9 γρ. την εβδομάδα- η συχνότητα ήταν 7,8 περιστατικά ανά 1.000 γυναίκες τον χρόνο.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα φλαβονοειδή της σοκολάτας και ιδιαίτερα οι φλαβονόλες μάλλον παίζουν ρόλο στην ευεργετική δράση της σοκολάτας.