Ποδήλατο

Ποδηλατικός γύρος της Αθήνας

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου (στις 10.00) θα ξεκινήσει ο φετινός Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας από το Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ τα άτομα με αναπηρία θα ξεκινήσουν στις 09:45 από τα Προπύλαια. Με σύνθημα «Κάνω χώρο στο ποδήλατο. Δίνω ζωή στην πόλη μου», η φετινή διοργάνωση έχει ως στόχο να αναδείξει την προσφορά του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης και προσφοράς καλύτερης ποιότητας ζωής. Ενημερωθείτε
Info: Ενημερωθείτε σχετικά με τις εγγραφές από την ιστοσελίδα: www.ona.gr.
Εκδηλώσεις

Εικόνες της Αιγύπτου

«Εικόνες της Αιγύπτου» είναι ο τίτλος σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνονται τον Οκτώβριο από την Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα και το Ίδρυμα Ευγενίδου. Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν την Έκθεση Ζωγραφικής της Σύγχρονης Εικαστικού από την Αίγυπτο Carelle Homsy, καθώς και την παρουσίαση της ταινίας θόλου «Τα Μυστήρια του Νείλου», η οποία θα προβάλλεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο.
Info: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο (είσοδος από Πεντέλης 11). Τηλ.: 210-94.69.600. Διάρκεια: 18 – 30 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 10.00 – 20.30. www.eugenfound.edu.gr.
Μουσική

«Ξένη Γη»

Από τις 5 Οκτωβρίου και για 4 Τετάρτες, ο «Σταυρός του Νότου» φιλοξενεί τον νευρώδη και λιτό folk ήχο του Βαγγέλη Μαρκαντώνη από το συγκρότημα «Ανοιχτή Θάλασσα». Μετά την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ «Ξένη Γη», ο καλλιτέχνης παρουσιάζει νέα και παλιά του τραγούδια μαζί με διασκευές παλιών λαϊκών τραγουδιών, καθώς και μια 20λεπτη «περίληψη» της παράστασης «mono Dylan».
Info: Σταυρός του Νότου Club, Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος. Τηλ..: 210- 92.26.975. Προσέλευση: 22.00. Είσοδος: 10Ε με μπύρα/ κρασί.
Παιδί

Η τελεία

Η παιδική σκηνή του Bios, σε συνεργασία με μια φρέσκια ομάδα νέων ανθρώπων παρουσιάζει την «Τελεία», μια διαφορετική παράσταση για παιδιά που φιλοδοξεί να σκορπίσει χρώμα στο μουντό σκηνικό της εποχής. Βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Πήτερ Ρέυνολντς, η παράσταση διηγείται την ιστορία της Λίας, ενός μικρού κοριτσιού που καταφέρνει να νικήσει το φόβο της έκφρασης και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Όλα ξεκινούν όταν η δασκάλα στο μάθημα της ζωγραφικής, προτρέπει την Λία να ζωγραφίσει κάτι στο λευκό χαρτί της …«έστω μια γραμμή, μία τελεία!».
Info: Bios, Πειραιώς 84, τηλ. για κρατήσεις: 210-34.25.335, www.bios.gr, Διάρκεια παραστάσεων: 16 Οκτωβρίου– 8 Απριλίου, Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή 11.30 &15.30, Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ & 10 ευρώ (παιδικό). Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων για σχολεία και ομάδες, επικοινωνήστε στα τηλ.: 212-10.25.977, 6940-55.13.19 .

Διήγηση παραμυθιών

«Παραμυθένια Ώρα» για παιδιά κάθε ηλικίας στο Estudio. Κάθε Σάββατο στις 12.00, οι μικροί επισκέπτες της Γκαλερί Estudio έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν ιστορίες, να γνωρίσουν ήρωες και να γίνουν δημιουργικοί και ευφάνταστοι. Αυτό το Σάββατο (15 Οκτωβρίου) η εικαστικός Σοφία Παπαθανάση θα μας αφηγηθεί το παραμύθι, «Ένας γάτος… μια φορά», των Κ. Μάγου και Γ. Γκανάτσιου, από τις εκδόσεις Εν πλώ. Γιατί ένας ξεχωριστός γάτος δυσκολεύεται να βρει φίλους; Γιατί η γατοπαρέα δε θέλει να παίξει μαζί του; Θα καταφέρουν, άραγε στο τέλος, να γίνουν μια συντροφιά; Μια ιστορία για το δικαίωμα να είμαστε διαφορετικοί και για τον πλούτο που μας χαρίζουν οι διαφορές μας.
Info: Estudio Gallery, Κυριαζή 22Α Κηφισιά, τηλ.: 210-80.86.611, www.estudio.gr.
Θεσσαλονίκη

«Αναφορά / Αναπαράσταση»

Με την υποστήριξη του Zone D της Γκαλερί Ζουμπουλάκη πραγματοποιείται η ομαδική έκθεση «Αναφορά | Αναπαράσταση», σε επιμέλεια των εικαστικών Βασίλη Βασιλακάκη, Χρήστου Βενέτη, Βαγγέλη Γκόκα και Κώστα Χριστόπουλου. Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 24 καλλιτέχνες, πραγματοποιείται στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ως «φιλοξενούμενη δράση» της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Τα έργα επιχειρούν να θέσουν ερωτήματα σε σχέση με τα ζητήματα της «αναφοράς» και της «αναπαράστασης», οι οποίες αποτελούν κεντρικό ζήτημα διαπραγμάτευσης στους περισσότερους πολιτισμούς με προεξέχοντα τον εβραϊκό.
Info: Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αγίου Μηνά 13, Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310-250.406. www.jmth.gr. Διάρκεια: έως 15 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας : Κυριακή, Τρίτη & Παρασκευή 11.00 – 14.00, Τετάρτη & Πέμπτη 11.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00.
Βιβλίο

Το τραπέζι του Θεού: Μοναστηριακή γαστρονομία από Κρήτη, νησιά Αιγαίου και Ιταλία
200 αυθεντικές συνταγές: Κεράσματα, μεζεδάκια, καθημερινά και γιορτινά φαγητά, γλυκά και λικέρ
Μαίρη Σπυριδογιαννάκη, εκδόσεις Allegro, 18,90Ε

Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Ιταλία ανοίγουν σ’ αυτό το βιβλίο την κουζίνα των μοναστηριών τους και αποκαλύπτουν αυθεντικές συνταγές, γευστικά παντρέματα απλών φυσικών υλικών αλλά και μαγειρέματα υψηλής γαστρονομίας. Λαχανικά, όσπρια, σπιτικά ζυμαρικά, ρύζι, αγνό κρέας, φρέσκα ψάρια, τυριά του βοσκού και του μοναστηριού, εύκολα και πεντανόστιμα γλυκά, καλόπιστα λικέρ και ελιξίρια έρχονται τώρα στο δικό μας τραπέζι, ζωντανεύοντας μνήμες άλλων εποχών αλλά και ξεχασμένα συναισθήματα, όπως η γαλήνη την ώρα του φαγητού και η απόλαυση της λιτότητας.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.