Σε νέα έρευνα υπό την εποπτεία του καθηγητή Jonathan Powell, επικεφαλής της διατροφικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Cambridge, μελετήθηκε η δράση της μπίρας στο σχηματισμό οστών. Διαπιστώθηκε ότι η αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) συμβάλλει στην παρεμπόδιση της απώλειας οστικού ιστού, ενώ το πυρίτιο που περιέχεται στη μπίρα ευνοεί την ανάπτυξη νέου οστικού ιστού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Powell, διαπιστώθηκε ότι το πυρίτιο από την μπίρα απορροφάται με τον μεγαλύτερο ρυθμό από τον οργανισμό, συγκριτικά με αυτό που περιέχεται σε οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Ένα ποτήρι μπίρα περιέχει 8 mg πυριτίου, που αντιστοιχεί στο 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας.

Ωστόσο, αν και τα αποτελέσματα της έρευνας θεωρούνται ενδιαφέροντα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να εκληφθούν ως δικαιολογία για να κάνουμε κατάχρηση του αλκοόλ.