Οι ερευνητές εντόπισαν μια πρωτεΐνη που φαίνεται ότι λειτουργεί σαν διακόπτης που επηρεάζει τη γονιμότητα. Όταν τα επίπεδά της είναι πολύ υψηλά, αυξάνει την υπογονιμότητα, ενώ όταν τα επίπεδά της είναι πολύ χαμηλά, μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές.

Οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου πήραν δείγματα από το ενδομήτριο περισσότερων από 100 γυναικών. Στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine», αναφέρουν ότι οι γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα είχαν υψηλές τιμές του ενζύμου SGK1, ενώ εκείνες που απέβαλαν είχαν χαμηλές τιμές του ίδιου ενζύμου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του SGK1 στη μήτρα μειώνονται το διάστημα που είναι ευνοϊκό για τη σύλληψη. Επίσης, όταν εμφυτεύτηκαν επιπλέον αντίγραφα του SGK1 στο τοίχωμα της μήτρας, τα ποντίκια αυτά δεν μπορούσαν να συλλάβουν.

Από την άλλη μεριά, όμως, όταν οι ερευνητές παρεμπόδισαν την έκφραση του SGK1, τα ποντίκια μπορούσαν μεν να συλλάβουν, αλλά είχαν αιμορραγία, γεγονός που θεωρείται ενδεικτικό αποβολής. Ο καθηγητής Jan Brosens, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι «διαβλέπω ότι στο μέλλον μπορεί να ενισχύουμε το τοίχωμα της μήτρας με φάρμακα που μπλοκάρουν το SGK1 προτού μια γυναίκα υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση».

Από την άλλη μεριά, ο καθηγητής Richard Fleming, μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, επισημαίνει ότι μπορεί να περάσει αρκετός καιρός προτού η ανακάλυψη αυτή οδηγήσει σε μια πρακτική εφαρμογή στην κλινική πράξη.