Οι κουρείς και οι κομμώτριες συχνά είναι οι πρώτοι που εντοπίζουν ανησυχητικές αλλαγές στο δέρμα του κεφαλιού και του λαιμού των πελατών τους, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται ακόμη και με το μελάνωμα.

Σε σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Dermatology», οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες βάσει ερωτηματολογίου από 203 επαγγελματίες κομμωτές που εργάζονται σε 17 σαλόνια ομορφιάς της περιοχής του Houston. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το 58% των ερωτηθέντων είχαν ήδη παραπέμψει τουλάχιστον έναν πελάτη τους στον δερματολόγο εξαιτίας μιας παράξενης ελιάς που εντόπισαν στο δέρμα του.

Επίσης, το 37% είπαν ότι ελέγχουν το κεφάλι τουλάχιστον των μισών πελατών τους, σχεδόν το 29% εξετάζουν το λαιμό τους και το 15% κοιτούν και το πρόσωπο των πελατών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο στόχος τους δεν είναι οι κομμωτές να διαγιγνώσκουν τον καρκίνο του δέρματος, αλλά να εκπαιδευτούν ώστε να προσέχουν το δέρμα των πελατών τους στα σημεία που δεν μπορούν οι ίδιοι να δουν εύκολα, όπως ο αυχένας και το κεφάλι, ώστε αν δουν κάτι ύποπτο να τους παραπέμψουν σε έναν γιατρό.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον καρκίνο του δέρματος.