Σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές οι γυναίκες που λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία για την διέγερση των ωοθηκών τους, ώστε να παράγουν περισσότερα ωάρια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν «οριακούς» όγκους στις ωοθήκες. Όπως εξηγούν οι ειδικοί η ιστολογία ορισμένων όγκων των ωοθηκών είναι ενδιάμεση μεταξύ των καλοήθων και των κακοήθων και αποκαλούνται συνήθως «νεοπλάσματα οριακής βιολογικής συμπεριφοράς».

Η μεγάλη 15ετής έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν όγκους στις ωοθήκες – που μπορεί να κατηγοριοποιηθούν είτε ως καρκινικοί είτε ως οριακοί – σε σύγκριση με υπογόνιμες γυναίκες που δεν υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ο κίνδυνος εστιάστηκε στους οριακούς όγκους που έχουν ανώμαλα κύτταρα τα οποία μπορεί να γίνουν καρκινικά, αλλά συνήθως αυτό δεν συμβαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο κίνδυνος διηθητικού καρκίνου των ωοθηκών παρατηρήθηκε ότι ήταν ελαφρώς υψηλότερος στην ομάδα των γυναικών που έκαναν εξωσωματική αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν κρίθηκε στατιστικά σημαντικός.

Οι ειδικοί τόνισαν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction υπαγορεύουν την ανάγκη πρόσθετων μελετών, παρότι επεσήμαναν ότι οι πιθανολογούμενοι κίνδυνοι παραμένουν πολύ χαμηλοί.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Flora van Leeuwen από το Ολλανδικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτου στο Άμστερνταμ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι σημαντικά επειδή για πρώτη φορά γίνεται σύγκριση με μια ομάδα υπογόνιμων γυναικών που δεν υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό επειδή οι δυσκολίες σύλληψης ή η ατεκνία θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών. Η έρευνα βασίστηκε στην παρακολούθηση 25.000 γυναικών εκ των οποίων οι 19.000 έκαναν εξωσωματική. Διαπιστώθηκαν 61 κακοήθειες στις ωοθήκες στις γυναίκες που έκαναν εξωσωματική εκ των οποίων οι 31 όγκοι ήταν οριακοί και οι 30 διηθητικοί καρκίνοι. Το ποσοστό των οριακών όγκων ήταν ασυνήθιστα υψηλό.

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιριών Υπογονιμότητας, Richard Kennedy δήλωσε ότι άλλες έρευνες την τελευταία δεκαετία κατέληξαν σε καθησυχαστικά συμπεράσματα όσον αφορά την φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών και τον κίνδυνο καρκίνου. Συγκεκριμένα, είπε «Εμμένουμε στη θέση ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι χαμηλοί, αλλά χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση μέσω της αναφοράς των αποτελεσμάτων μακροχρόνιων ερευνών διεθνούς συνεργασίας.»