Γεια σας, είμαι 26 χρονών πριν από 4 μήνες έχασα το μωρό μου, ήμουν 6 μηνών. Όλα πήγαιναν καλά αλλά τον τελευταίο μήνα το μωρό δεν μεγάλωνε ο γιατρός μου ζήτησε να κάνω εξέταση για θρομβοφιλία, τελικά τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά. Ο γιατρός μου μου είπε να κάνω κάθε μέρα στην κοιλιά ένα εναίσιμο διάλυμα clexane 6000anti-xa iu/0.6ml. Σε μια εβδομάδα θα έμπαινα στον 7μηνα αλλά δεν προλάβαμε. Ο γιατρός μου είπε ότι μετά από 3 μήνες θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες και μου είπε να παίρνω παιδική ασπιρίνη. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, ο γιατρός έπραξε σωστά, την εξέταση δεν έπρεπε να μου την ζητήσει να την κάνω από την αρχή, ενώ έμεινα αμέσως έγκυος. Προσπαθούμε εδώ και 4 μήνες και τίποτα. Φοβάμαι ότι μπορεί να χάλασε η γονιμότητα μου! Την ασπιρίνη πρέπει να την παίρνω; Θα βοηθήσει να μείνω έγκυος;
ευχαριστώ Ιωάννα

Είναι πολύ λυπηρό που κατέληξε τόσο άσχημα αυτή η εγκυμοσύνη, εξαιτίας μια διαταραχής που μπορεί να προβλεφθεί. Το ευτύχημα είναι πως δεν κινδύνεψε η υγεία σας και η ζωή σας, επειδή η θρομβοφιλία μπορεί να εκδηλωθεί τόσο βαριά σε μερικές περιπτώσεις, που οι επιπλοκές της (θρομβώσεις) να προκαλέσουν σοβαρές καταστάσεις. Η θεραπευτική αγωγή με τις ενέσεις ηπαρίνης είναι πραγματικά σωτήρια, και αν ξεκινήσετε από την αρχή της κύησης, δεν έχετε να φοβηθείτε πως θα συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο. Επίσης, παρόμοια αγωγή πρέπει να κάνετε σε κάθε περίσταση αυξημένου κινδύνου : ακινησία, τραύμα, κάκωση, διάστρεμμα, κάταγμα, εγχείρηση, θεραπεία με οιστρογόνα / αντισυλληπτικά, αεροπορικό ταξίδι πέραν των 3 ωρών. Η ασπιρίνη είναι ένα προληπτικό μέτρο που χρησιμοποιείται σε μερικές περιπτώσεις. Δεν έχει όμως σχέση με τη γονιμότητα, γι’ αυτήν δεν πρέπει να ανησυχείτε. Πολύ σύντομα θα είστε και πάλι έγκυος και αν ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας με παράλληλη παρακολούθηση από αιματολόγο, θα πάνε όλα καλά.

Δείτε επίσης: