Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ottawa κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. αλλά ζουν σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν σχεδόν 20% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με εκείνους που ζουν σε πιο καθαρό περιβάλλον. Αν και το κάπνισμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στους πνεύμονες, εντούτοις το ένα στα δέκα κρούσματα αφορά μη καπνιστές.

Εκτιμάται ότι 14-21 μη καπνίστριες γυναίκες σε κάθε 100.000 γυναίκες και 5-14 μη καπνιστές σε κάθε 100.000 άνδρες θα νοσήσουν από καρκίνο του πνεύμονα.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι ειδικοί παρακολούθησαν 180.000 μη καπνιστές για 26 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της έρευνας 1.100 άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο των πνευμόνων.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την περιοχή διαμονής και την έκθεση των συμμετεχόντων στη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Διαπίστωσαν ότι για κάθε 10 επιπλέον μονάδες έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξανόταν κατά 15-27%.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.