Γεια σας, πέρασα πολλές άσχημες εμπειρίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχω κάθε λεπτό άγχος και ότι αισθάνομαι ότι δεν ζω. Είμαι απομονωμένος από τη ζωή. Με πιάνουν κάποιες φορές και κρίσεις πανικού. Τι πρέπει να κάνω;
Ευχαριστώ
Γιώργος

Αγαπητέ Γιώργο,

αναφέρεις ότι έχεις ζήσει πολλές άσχημες εμπειρίες που σε έχουν οδηγήσει να αισθάνεσαι συνεχώς άγχος, να μη «ζεις» τη ζωή σου, αλλά και να εκδηλώνεις κάποιες φορές κρίσεις πανικού. Είναι πολλοί οι παράγοντες που συνεπιδρούν στην εμφάνιση των κρίσεων πανικού. Μερικοί άνθρωποι είναι ευάλωτοι ως αποτέλεσμα της ιδιοσυγκρασίας τους ή εξαιτίας εμπειριών που είχαν κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους με αποτέλεσμα όταν εκτεθούν σε άμεσο στρες λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών να εκδηλώνουν κρίσεις πανικού. Αυτό που συμβαίνει σε γενικές γραμμές στη διάρκεια ενός επεισοδίου πανικού είναι ότι το άτομο παρερμηνεύει κάποιες φυσιολογικές σωματικές αισθήσεις ως ενδείξεις κάποιας πολύ αρνητικής κατάληξης (π.χ. ότι θα τρελαθεί, ότι θα χάσει τον έλεγχο, ότι θα πεθάνει κλπ.) με αποτέλεσμα να αγχώνεται περισσότερο και να εντείνονται οι σωματικές του αντιδράσεις. Έτσι, εγκαθίσταται ένας φαύλος κύκλος σωματικών αντιδράσεων και παρερμηνείας τους που στην κορύφωσή του οδηγεί σε ένα επεισόδιο με πολύ έντονες αρνητικές αισθήσεις και συναισθήματα που ονομάζουμε κρίση πανικού, η οποία διαρκεί 2 έως 30 λεπτά.

Τα συμπτώματα του πανικού παρότι είναι πολύ δυσάρεστα δεν δημιουργούν πραγματικούς κινδύνους για τη σωματική σου υγεία, ούτε μπορούν να επιφέρουν κανενός είδους μόνιμη βλάβη, είτε στη σωματική είτε στην ψυχική σου υγεία. Φαίνεται όμως ότι το άγχος σου είναι τόσο έντονο που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα σου, στον τρόπο που ζεις τη ζωή σου, αλλά και την ευχαρίστηση που αντλείς από τα πράγματα.

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να αποκλείσεις την πιθανότητα οι κρίσεις που αναφέρεις να οφείλονται σε οργανικούς παράγοντες με μία επίσκεψη στον οικογενειακό σου γιατρό. Κάποιες φορές τέτοιου τύπου δυσκολίες είναι πολύ δύσκολο να τις ξεπεράσουμε από μόνοι μας, ιδίως όταν μας απασχολούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποκτούν χρόνιο χαρακτήρα, όπως οι δυσκολίες που αναφέρεις οι οποίες ενδεχομένως να συνδέονται με αρνητικές εμπειρίες που είχες στο παρελθόν. Άλλωστε, οι ψυχολογικές καταστάσεις αυτού του είδους είναι πολύ συχνές και σήμερα έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας, όπως είναι η ψυχοθεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμός αυτών. Θα ήταν άδικο για τον εαυτό σου να στερηθείς τη δυνατότητα να βγεις από το αδιέξοδο και να αντιμετωπίσεις με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Γι’ αυτούς λοιπόν τους λόγους, ίσως να είναι πιο χρήσιμο για εσένα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να αξιολογηθούν καλύτερα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις και να λάβεις πιο συστηματική βοήθεια.