Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα οι γυναίκες που θηλάζουν για έξι μήνες ή περισσότερο τα παιδιά τους φαίνεται ότι έχουν κάποιο ευεργετικό όφελος όσον αφορά τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης στα επόμενα χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία όσον αφορά το θηλασμό και την υπέρταση 56.000 γυναικών που πήραν μέρος στη μεγάλη έρευνα «Nurses’ Health Study II».

Συνολικά διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον έξι μήνες είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση τα επόμενα 14 χρόνια σε σύγκριση με εκείνες που δεν θήλασαν.

Συνολικά 8.900 γυναίκες διαγνώσθηκαν με υπέρταση. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι η πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης ήταν 22% υψηλότερη για τις γυναίκες που δεν είχαν θηλάσει σε σύγκριση με εκείνες που είχαν θηλάσει αποκλειστικά για έξι μήνες.

Εκτιμάται ότι ο θηλασμός μπορεί να έχει άμεσα ευεργετικά οφέλη στην πίεση του αίματος μέσω της έκκρισης της ορμόνης ωκυτοκίνης η οποία έχει την ιδιότητα μεταξύ άλλων, να μειώνει την πίεση.