Τη δημιουργία ρυτίδων, την απώλεια μυϊκού ιστού και τον καταρράκτη κατάφεραν να καθυστερήσουν ακόμη και να εξαλείψουν αμερικανοί ερευνητές σε ποντίκια.

Το επίτευγμα των ερευνητών έγινε «εξολοθρεύοντας» τα γηρασμένα κύτταρα που είχαν σταματήσει να διαιρούνται. Τα κύτταρα αυτά σωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί τελικά να έχουν εφαρμογή στην περίπτωση των ηλικιωμένων. Οι ειδικοί ωστόσο, δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι εντυπωσιακά μεν, αλλά πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, δεδομένου ότι τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature εστίασε στα «γηρασμένα» κύτταρα τα οποία σταματούν να διαιρούνται και τα οποία «καθαρίζονται» από το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά στους ηλικιωμένους εξακολουθούν να σωρεύονται. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 10% των κυττάρων των ηλικιωμένων ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία.

Οι ερευνητές της Mayo Clinic στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα τρόπο εξολόθρευσης αυτών των κυττάρων σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια. Μετά τη χορήγηση της ουσίας που καταστρέφει αυτά τα κύτταρα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα συμπτώματα του γήρατος όπως η δημιουργία καταρράκτη, η απώλεια μυϊκού ιστού και η απώλεια λιπώδους ιστού κάτω από το δέρμα μειώθηκαν σημαντικά.

Η θεραπεία δεν επηρέασε τη διάρκεια ζωής των ποντικών.