Μια νέα βρετανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εμπορικές δίαιτες αδυνατίσματος (τύπου Weight Watchers) είναι πιο αποτελεσματικές και λιγότερο ακριβές σε σύγκριση με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα υπό την εποπτεία εκπαιδευμένου προσωπικού.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham συνέκριναν την απώλεια βάρους μεταξύ παχύσαρκων και υπέρβαρων γυναικών και ανδρών που είχαν εγγραφεί σε εμπορικά προγράμματα δίαιτας διάρκειας 12 εβδομάδων, συγκριτικά με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα όπως ο συντονισμός μιας ομάδας ή η παροχή συμβουλών σε ατομική βάση από εκπαιδευμένο προσωπικό ή στο πλαίσιο του φαρμακείου.Στην έρευνα συμπεριλήφθη και μια ομάδα ελέγχου που αφορούσε ασθενείς στους οποίους δόθηκαν 12 κουπόνια δωρεάν επίσκεψης σε ένα τοπικό γυμναστήριο. Στην αρχή της έρευνας οι εγγεγραμμένοι ήταν 740, στις 12 εβδομάδες 658 και ένα χρόνο μετά ήταν 522.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χάσει βάρος στις 12 εβδομάδες. Ωστόσο, όσοι συμμετείχαν στα εμπορικά προγράμματα αδυνατίσματος είχαν χάσει κατά μέσο όρο 5 κιλά, ενώ οι υπόλοιποι περίπου 1,5. Η ομάδα των συμμετεχόντων στα εμπορικά προγράμματα αδυνατίσματος εξακολούθησε να διατηρεί μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μετά από ένα χρόνο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.