Μορφωτικές εκδηλώσεις |
Ομιλίες στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Ο κύκλος ομιλιών «Κοινωνία και Υγεία» συνεχίζεται για 11η χρονιά με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα σύγχρονα επιτεύγματα στην ιατρική, τη σημασία των βιοεπιστημών και τη συμβολή της χημείας στον τομέα αυτό. Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου θεματικός άξονας είναι οι «Σύγχρονες προσεγγίσεις στη θεραπεία του καρκίνου» και περιλαμβάνει τις παρακάτω ομιλίες: «Στοχεύοντας τον καρκίνο-εξατομικευμένη θεραπεία: παρόν και μέλλον», «Κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα: Κλινική σημασία, Νέες προσεγγίσεις στην πρόγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού» και «Από το γονίδιο στη θεραπεία: μια νέα πολυεπιστημονική προσέγγιση».
Info: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα (Σταση Μετρό «Ευαγγελισμός»). Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», τηλ.: 210-72.73.501 και -516, www.eie.gr. Ώρα έναρξης: 19.30. Είσοδος Ελεύθερη. Χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.
Εκθέσεις |
2 εκθέσεις σε 1
Το 2ο Βιωματικό Φεστιβάλ Υγείας & Ευεξίας «Ανθρώπολις» πραγματοποιείται σε παράλληλη συνδιοργάνωση με την 4η έκθεση «Γεύσεις και Ζωή» από την Παρασκευή 4 έως την Κυριακή 6 Νοεμβρίου (11.00-20.00), προκειμένου να συνδυαστούν οι εναλλακτικές θεραπείες και τα προϊόντα υγείας και ευεξίας με τα παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν ομιλίες, θεραπευτικές συνεδρίες, διαδραστικά events ευεξίας και γευσιγνωσίας, καθώς και εκδηλώσεις για παιδιά. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Όσοι επιθυμούν μπορούν να συνεισφέρουν ένα ποσό στο ειδικό stand της εισόδου για την ενίσχυση του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας.
Info: Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκθέσεων & Προβολής, 12o χμ. Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας, Μεταμόρφωση Αττικής. Πληροφορίες: www.anthropolis.gr.
Στηρίζοντας τα παιδιά της Αιθιοπίας
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Διέλευσις» και ο Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας «LALIBELA» διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση του έργου του Συλλόγου στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Διέλευσις». Η παρουσίαση πλαισιώνεται με φωτογραφικό υλικό από τις αποστολές του Συλλόγου στα Κέντρα Παιδικής Φροντίδας στην Αιθιοπία. Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες μελών-αναδόχων γονέων του Συλλόγου κατά τις επισκέψεις τους στη χώρα.
Info: Πολυχώρος Πολιτισμού «Διέλευσις», Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, τηλ.: 210-86.13.739, www.dieleusis.gr. Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας «LALIBELA», Κλεισθένους 15, Αθήνα, τηλ.: 210-32.27.478, www.lalibela.gr. Διάρκεια έκθεσης: Έως Τετάρτη 30 Νοεμβρίου. Ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-20.00. Είσοδος δωρεάν.
Παραστάσεις |
«Καταλόγια»
Μια αλλιώτικη θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Καταλόγια» ζωντανεύει επί σκηνής τρία κλασικά δημοτικά τραγούδια με τη βοήθεια ηθοποιών, μουσικής, μασκών, κουκλοθεάτρου και θεάτρου σκιών. Η «Μάνα φόνισσα», το «Γιοφύρι της Άρτας» και η «Κακιά πεθερά», εκτός από τέλεια συμπυκνωμένες τραγωδίες, αποτελούν επίσης και τον μόνο συνδετικό κρίκο της νεοελληνικής λογοτεχνίας με την κλασική εποχή.
Info: Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Πειραιώς 206, Ταύρος (αίθουσα Βlack Box), τηλ. πληροφοριών: 210-34.18.579, τιμή εισιτηρίου: 13 ευρώ (κανονικό), 9 ευρώ (μειωμένο). Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (11.00-14.00 και τα απογεύματα, μια ώρα πριν την παράσταση). Ημέρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ώρα έναρξης: 21.30.
«Μια απρόσμενη συνομιλία»
Οι άνθρωποι σωπαίνουν. Χάνονται κάπου ανάμεσα στις προσδοκίες των άλλων. Πώς να δαμάσεις αυτά που σε εξουσιάζουν; Μονόδρομος η φυγή. Υπάρχουν ακόμα μαχητές; Κόντρα στην δικτατορία του λόγου, υπάρχει η γλώσσα της τέχνης. Η ομάδα «ΠΑΡΑ-ΚΙΝΗΣΗΣ» παρουσιάζει το έργο της Χρύσας Νάτση «Μια απρόσμενη συνομιλία». Πρόκειται για μια χοροθεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική.
Info: Θέατρο Σοφούλη, ώρα έναρξης: 21.00, εισιτήριο: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο), ημέρες παραστάσεων: 2-6 & 9-13 Νοεμβρίου.
Θεσσαλονίκη |
THESSALONIKI FOOD FESTIVAL
Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας&Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, η «15η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου» και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης εγκαινιάζουν το Φεστιβάλ Γαστρονομίας, η έναρξη του οποίου γίνεται με τη δράση «Gastronomy: 9 νέοι σεφ μαγειρεύουν». Από την Παρασκευή 4 έως την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στην Αποθήκη 13 στο Λιμάνι, 9 νέοι σεφ φέρνουν το κοινό κοντά στα εδέσματα των πατρίδων τους (Λίβανος, Ιταλία, Ισπανία, Παλαιστίνη, Κόσοβο, Άγιος Μαρίνος). 12 και 13 Νοεμβρίου η Αποθήκη θα φιλοξενήσει έκθεση τοπικών προϊόντων, όπου οι επισκέπτες θα δουν και θα γευτούν προϊόντα από όλη τη χώρα μας, ενώ θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε masterclasses από γνωστούς σεφ. Τα κρητικά προϊόντα έχουν την τιμητική τους στις 18, 19 και 20 Νοεμβρίου, στη φιλοξενούμενη «Παγκρήτια Έκθεση Προϊόντων Ποιότητας» του Δήμου Χανίων. Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου τα παιδιά θα μπορούν να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, όπου θα γνωρίσουν τη μαγεία της επιστήμης της κουζίνας και θα συμμετάσχουν σε διαδραστικά παιχνίδια γευστικών δοκιμασιών. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν και οι χώροι εστίασης της πόλης. Έτσι, κάθε Τρίτη του Νοεμβρίου θα υπάρχουν σε εστιατόρια και καφέ προτεινόμενα μενού με 10 ευρώ.
Info: Τηλ.: 2310-877.912. Για το πλήρες πρόγραμμα http://foodfestival.thessaloniki.gr.
Βιβλίο |
Βότανα και μυρωδικά
Από τη γλάστρα στο τραπέζι σας: Καλλιέργεια, συγκομιδή, μαγείρεμα
Jeff Cox, Marie – Pierre Moine, Εκδόσεις Πατάκη, 16,50ευρώ
Την ώρα που μαγειρεύετε ανακαλύπτετε ότι σας λείπει το απαραίτητο μυρωδικό; Τη λύση θα μπορούσε να δώσει η καλλιέργεια των δικών σας βοτάνων, ώστε να τα έχετε πάντα διαθέσιμα. Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν πρακτικό οδηγό για να καλλιεργήσετε και να μαγειρέψετε βότανα με επιτυχία. Περιέχει περισσότερα από 120 μαγειρικά βότανα, με πληροφορίες για τη γεύση, τις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας και τον τρόπο χρήσης τους στη μαγειρική. Σας δίνει οδηγίες βήμα προς βήμα για τη φύτευση, την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την αποθήκευση της σοδειάς, καθώς και για τη χρήση της σε φαγητά και ποτά. Θα βρείτε επίσης πάνω από 60 συνταγές για αρωματικά βούτυρα, λάδια και ξίδια, μαρινάδες, σαλάτες και ντρέσινγκ.
Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr. |