Οι έφηβοι που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές του τμήματος Αθλητικής και Καρδιαγγειακής Διατροφής στο Michigan State University στο East Lansing μελέτησαν τη διατροφή περισσότερων από 2.000 εφήβων ηλικίας 12-19 ετών. Επίσης, εξέτασαν κατά πόσον οι έφηβοι είχαν τρεις ή περισσότερους παράγοντες που οδηγούν στο λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, όπως η υψηλή πίεση, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα, η χαμηλή «καλή» χοληστερίνη HDL και η μεγάλη περιφέρεια μέσης.

Συνολικά, το 6% των εφήβων είχαν μεταβολικό σύνδρομο. Από εκείνους που κατανάλωναν τις λιγότερες ίνες (λιγότερο από 3 γρ. ανά 1.000 θερμίδες), το 9% είχε παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου συγκριτικά με το 3% όσων έτρωγαν περισσότερες ίνες (πάνω από 11 γρ. ανά 1.000 θερμίδες). Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι καλό είναι να καταναλώνουν οι έφηβοι καθημερινά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που συνήθως είναι πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες.