Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων ζαχαρούχων αναψυκτικών την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, ακόμη και αν αυτή η διατροφική συνήθεια δεν οδηγεί σε πρόσληψη βάρους, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Oklahoma.

Οι ερευνητές μελέτησαν 4.200 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 45 έως 84 ετών μέσω ερωτηματολογίων. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας που καταναλώνουν δύο ή περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά την ημέρα έχουν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και αυξημένο σάκχαρο σε σύγκριση με εκείνες που καταναλώνουν λιγότερο από ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό την ημέρα. Επιπλέον, είχαν περισσότερο κοιλιακό λίπος, αλλά όχι απαραιτήτως και περισσότερα κιλά συνολικά συγκριτικά με εκείνες που έπιναν τα λιγότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά.

Οι ερευνητές δεν έκαναν παρόμοιες παρατηρήσεις στους άνδρες, γεγονός που εικάζουν ότι οφείλεται στο ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερο όγκο, μικρότερη μυϊκή μάζα και λιγότερες απαιτήσεις σε θερμίδες σε σύγκριση με τους άνδρες.