Τρία ακτινίδια την ημέρα φαίνεται ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο στη Νορβηγία.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 50 άνδρες και 68 γυναίκες μέσου όρου ηλικίας 55 ετών και με ελαφρά αυξημένη πίεση, να τρώνε τρία ακτινίδια την ημέρα ή ένα μήλο για οκτώ εβδομάδες, χωρίς να αλλάξουν κάτι άλλο στη διατροφή τους.

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν τα ακτινίδια είχαν μικρότερη συστολική πίεση κατά 3,6mmHg σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αντιυπερτασική δράση των ακτινιδίων οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά όπως η λουτεϊνη.

Επισημαίνουν, όμως, ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, η οποία είναι μικρής έκτασης, δεν δίνουν το πράσινο φως για την αποκλειστική κατανάλωση ακτινιδίων εις βάρος άλλων φρούτων. Απλά δίνουν έμφαση στις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του εξωτικού φρούτου που καλό είναι να εντάξουμε στη διατροφή μας.