Καπνίζετε; Ίσως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ (16 Νοεμβρίου) σάς κινητοποιήσει να πείτε όχι στο τσιγάρο. Διαβάστε τι είναι η ΧΑΠ, πώς μπορείτε να την προλάβετε και ποιες οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της.
Tι είναι η ΧΑΠ;

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια χρόνια πάθηση, βραδείας εξέλιξης, η οποία χαρακτηρίζεται από απόφραξη των αεραγωγών (παρεμπόδιση της ροής του αέρα). Η σημαντικότερη αιτία είναι το κάπνισμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στον καπνό των τσιγάρων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για ανάπτυξη της νόσου. Αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

*Στην ήπια μορφή της το μόνο σύμπτωμα που υπάρχει συνήθως είναι ο λεγόμενος «τσιγαρόβηχας».

*Στη μέτρια μορφή της, εκτός από βήχα, μπορεί να έχουμε αυξημένη απόχρεμψη και μικρού βαθμού δύσπνοια ή/και συριγμό στην κόπωση.

*Στη βαριά μορφή της, έχουμε συχνά επεισόδια βήχα και συριγμό, δύσπνοια, η οποία μπορεί να υπάρχει και στην ανάπαυση, καθώς και κυάνωση (μελάνιασμα), περιφερικό οίδημα.

Τι λένε οι αριθμοί

*64 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έπασχαν από ΧΑΠ το 2004, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

*Αποτελεί την 4η αιτία θανάτου στον κόσμο, ενώ αναμένεται να γίνει η 3η το 2020. *Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την επόμενη δεκαετία αναμένεται 30% αύξηση των θανάτων από ΧΑΠ αν δεν ληφθούν μέτρα πρόληψης, κυρίως για το κάπνισμα.

*Στην Ελλάδα, η κύρια αιτία της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα, λόγω του υψηλότερου ποσοστού βαρέων καπνιστών στην Ευρώπη και του υψηλότερου κατά κεφαλήν αριθμού κατανάλωσης τσιγάρων στην ΕΕ.

*Σύμφωνα με μελέτη του 2004 στην Ελλάδα, το 8,4% των Ελλήνων άνω των 35 ετών που καπνίζουν ή έχουν καπνίσει στο παρελθόν πάσχουν από ΧΑΠ.

Ο ρόλος της πρόληψης

Η ΧΑΠ δεν μπορεί να θεραπευθεί, αλλά μπορεί να προληφθεί. Δεδομένου ότι η κύρια αιτία είναι το κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένης και της παθητικής έκθεσης σε αυτό), η αποτελεσματική πρόληψη της ΧΑΠ εξαρτάται απόλυτα από τον αποτελεσματικό έλεγχο του καπνίσματος, συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πότε να πάω στον γιατρό;

*Οι καπνιστές πάνω τα 30 ετών με ένα έστω από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, απόχρεμψη ή δύσπνοια, πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό και προφανώς να διακόψει το κάπνισμα.

*Όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διάγνωσης της ΧΑΠ).

Νέες εξελίξεις στη θεραπεία

Εδώ και κάποιους μήνες κυκλοφορεί και στην Ελλάδα θεραπεία της ΧΑΠ με την ουσία «ινδακατερόλη». Πρόκειται για εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό το οποίο έχει το πλεονέκτημα να παρουσιάζει ταχεία έναρξη βρογχοδιασταλτικής δράσης (ανακούφιση εντός 5 λεπτών) και παράλληλα να έχει μακρά διάρκεια (με μια μόνο εισπνοή την ημέρα οι ασθενείς έχουν 24ωρη κάλυψη και ανακούφιση των συμπτωμάτων της δύσπνοιας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το ποσοστό συμμόρφωσής τους στη θεραπεία).