Μια νέα έρευνα ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα ότι η μεσογειακή διατροφή είναι φίλος της καρδιάς, ακόμη και χωρίς να οδηγεί σε απώλεια βάρους. Οι ερευνητές του Johns Hopkins University School of Medicine εξέτασαν με ποιον τρόπο τρία διαφορετικά αλλά ισορροπημένα προγράμματα διατροφής τα οποία ακολούθησαν 164 άνθρωποι με ήπια υπέρταση αλλά χωρίς διαβήτη επηρέασαν την ικανότητα του σώματος να διατηρεί υγιή επίπεδα ινσουλίνης και να ρυθμίζει τη γλυκόζη του αίματος.

Τα τρία προγράμματα διατροφής ήταν πλούσια είτε σε υδατάνθρακες είτε σε πρωτεΐνες είτε σε ακόρεστα λιπαρά όπως αυτά που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν τα φαγητά κάθε προγράμματος για 6 συνεχόμενες εβδομάδες, αφήνοντας ένα μεσοδιάστημα 2-4 εβδομάδων προτού ακολουθήσουν το νέο πρόγραμμα διατροφής. Εσκεμμένα ο στόχος τη διατροφής δεν ήταν η απώλεια βάρους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι διατροφικές αλλαγές και όχι το αδυνάτισμα επηρεάζουν τις παραμέτρους της υγείας.

Το πρόγραμμα διατροφής που αποδείχθηκε πιο φιλικό για την καρδιά ήταν το μεσογειακό, δηλαδή αυτό που περιείχε πολλά ακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η κατανάλωση των κατάλληλων λιπαρών στη διατροφή μπορεί να θωρακίσει την υγεία της καρδιάς, ακόμη και χωρίς να σημειωθεί απώλεια βάρους.