Ο ένας στους τέσσερις εξακολουθεί να πιστεύει λανθασμένα ότι τα αντιβιοτικά είναι κατάλληλα για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος. Σε έρευνα του βρετανικού υπουργείου Υγείας ρωτήθηκαν 1.800 άνθρωποι σε σχέση τη χρήση των αντιβιοτικών. Διαπιστώθηκε ότι ο ένας στους δέκα διατηρεί τα «απομεινάρια» της αντιβίωσης από την τελευταία φορά που του τη χορήγησε ο γιατρός του και το 6% είναι διατεθειμένοι να την πάρουν με δική τους πρωτοβουλία την επόμενη φορά που θα κρυολογήσουν.

Τα ποσοστά δεν είναι και τόσο μικρά αν αναλογιστεί κανείς ότι το 30% του πληθυσμού παίρνει αντιβιοτικά κάθε χρόνο, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι το 97% των ερωτηθέντων είπαν ότι την τελευταία φορά που ζήτησαν από τον γιατρό τους να τους «γράψει» αντιβίωση, εκείνος το έπραξε.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρά την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για την ορθή χρήση της αντιβίωσης, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα ότι τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τους ιούς και έτσι κάνουν κατάχρηση.