Τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης καλό είναι να γνωρίζουν ότι ο τρόπος ζωής και διατροφής -και των δύο συντρόφων- μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία της εξωσωματικής, υποστηρίζει ο βραζιλιάνος ειδικός Edson Borges σε έρευνά του που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Fertility and Sterility».

Η σχετική έρευνα βασίστηκε στη μελέτη 250 ανδρών που μαζί με τις συντρόφους τους υποβάλλονταν σε θεραπεία εξωσωματικής με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παχυσαρκία και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζονταν με χαμηλότερη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και με μικρότερες συγκεντρώσεις τους. Το κάπνισμα φάνηκε να επηρεάζει κυρίως την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Επίσης, το αλκοόλ και η καφεΐνη συσχετίζονταν με μειωμένη πιθανότητα επιτυχημένης γονιμοποίησης.

Επιπρόσθετα, τα ποσοστά επιτυχούς εμφύτευσης του εμβρύου και εγκυμοσύνης ήταν πολύ χαμηλότερα όταν οι άνδρες έτρωγαν πολύ κόκκινο κρέας. Από την άλλη μεριά, η κατανάλωση άφθονων δημητριακών, φρούτων και λαχανικών συσχετίζονταν με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σπερματοζωαρίων, καθώς και με μεγαλύτερη ταχύτητα και κινητικότητα αυτών.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, παρότι δίνεται έμφαση στη σωστή διατροφή και τον προσεγμένο τρόπο ζωής της γυναίκας με σκοπό την επίτευξη εγκυμοσύνης στο πλαίσιο της εξωσωματικής, εντούτοις συνήθως παραγνωρίζεται ότι το πολύ αλκοόλ, το επεξεργασμένο κρέας, το κάπνισμα και η παχυσαρκία επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος, καθώς και την επιτυχία της εξωσωματικής.