Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Αν και διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο που όχι μόνο δεν έχει εκλείψει, αλλά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες αλλά και στις ανεπτυγμένες χώρες. Δυστυχώς, υπάρχουν διάφορες μορφές βίας κατά των γυναικών και καταπάτησης των δικαιωμάτων τους:

*Ενδοοικογενειακή βία: Ο ξυλοδαρμός των συζύγων είναι η πιο διαδεδομένη μορφή βίας: 1 στις 4 γυναίκες έχει υποστεί κακοποίηση από τον σύντροφό της. Ενώ μόνο 44 χώρες στον κόσμο προστατεύουν με συγκεκριμένο τρόπο τις γυναίκες από την οικογενειακή βία.

*Βιασμός: Μία στις 5 γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο είναι θύμα βιασμού, πολλές από αυτές από γνωστό θύτη. Μεταξύ 40% και 60% των σεξουαλικών επιθέσεων διαπράττονται σε βάρος κοριτσιών κάτω των 16 ετών.

*Εμπορία γυναικών και κοριτσιών: Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 80% των 800.000 ατόμων που εκτιμάται ότι πέφτουν θύματα δουλεμπορίου κάθε χρόνο και στην πλειονότητά τους (79%) πωλούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση.

*Βία σε περιόδους ενόπλων συγκρούσεων: Όπως οι δολοφονίες, οι συστηματικοί βιασμοί, η σεξουαλική δουλεία και οι εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες.

*Φόνοι τιμής: Τιμωρία που μπορεί να φτάσει μέχρι τον φόνο της γυναίκας, από τον σύζυγο ή την οικογένεια της για παραβίαση κανόνων ηθικής.

*Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων: Έξι κορίτσια υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή κάθε λεπτό που περνάει.

*Παρενόχληση στον χώρο της εργασίας.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη δύσκολη πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη μειονεκτική θέση στον εργασιακό χώρο έναντι των ανδρών και την υποβαθμισμένη θέση στην κοινωνία αποτελούν προβλήματα για πολλές γυναίκες στις μέρες μας, που καθημερινά βλέπουν τις ελπίδες τους να χάνονται και τις επιθυμίες τους να παραμένουν απραγματοποίητες.

Σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ, έως 70% των γυναικών βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία από άνδρες στη διάρκεια της ζωής τους – στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα η βία ασκείται από τον σύζυγο, τον σύντροφο ή κάποιον γνωστό. Επιπλέον, μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύμα του συντρόφου της, ενώ μία στις τρεις γυναίκες που φτάνουν στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείων κακοποιήθηκε από τον σύζυγο ή τον σύντροφό της.

Την ώρα που όλοι σωπαίνουν, οι αριθμοί μιλούν…

*Στον Καναδά το 29% των γυναικών (από πανεθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 12.300 γυναικών) ανέφεραν ότι υπήρξαν θύματα άσκησης σωματικής βίας από τον τωρινό ή πρώην σύντροφό τους από την ηλικία των 16 ετών και μετά.

*Στις ΗΠΑ μια γυναίκα κακοποιείται κάθε 18 λεπτά. Το ένα τρίτο των γυναικών που δολοφονούνται κάθε χρόνο δολοφονούνται από τον σύντροφό τους, ενώ το 83% των κοριτσιών ηλικίας 12-16 ετών υφίστανται κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στα δημόσια σχολεία.

*Στην Ινδία μέχρι και το 45% των έγγαμων ανδρών παραδέχθηκαν ότι κακοποιούν σωματικά τις συζύγους τους, σύμφωνα με έρευνα του 1996 σε 6.902 άνδρες στην περιοχή του Uttar Pradesh. Επιπλέον, το 2007, κάθε μέρα δολοφονούνταν 22 γυναίκες για λόγους που σχετίζονταν με την προίκα.

*Στην Κένυα, το 42% των 612 γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα σε μία περιφέρεια ανέφεραν ότι συνεχώς χτυπιούνται από τους άνδρες τους και το υπόλοιπο 58% ότι χτυπιούνται συχνά ή μερικές φορές.

*Στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας κάθε 15 δευτερόλεπτα μία γυναίκα δέχεται σεξουαλική επίθεση.

*Στην Αφρική οι έφηβες κοπέλες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό HIV/AIDS από ό,τι τα αγόρια.

* Μεταξύ 40-50% των γυναικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υφίστανται διάφορες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας τους.

Τα στοιχεία από τη χώρα μας

Στην Ελλάδα η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο φύλων, περισσότερες από 2.000 γυναίκες στη χώρα μας κατήγγειλαν φέτος ότι κακοποιήθηκαν και ζήτησαν βοήθεια ή επικοινώνησαν για άμεση συμβουλευτική υποστήριξη. Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.

Οι γυναίκες-θύματα βιασμού στην Ελλάδα ανέρχονται στις 4.500 ετησίως, όπου το 36,5% είναι ανήλικες. Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος δεν επιβεβαιώνεται. Επτά στις 10 γυναίκες-θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση. Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ 1 στους 10 εκ των δραστών είναι άνεργος.

Ακόμα και σήμερα είναι λίγες οι διατάξεις που αναφέρονται ειδικά στη βία κατά των γυναικών. Για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, η ελληνική νομοθεσία παρέχει προστασία στις γυναίκες με γενικές μόνο διατάξεις, ενώ ο βιασμός αποτελεί αυτεπάγγελτο αδίκημα μόλις από το 1984.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ν.Ε.Ο.Ι»

Η Άννα Ευθυμίου, πρόεδρος της ΜΚΟ «Ν.Ε.Ο.Ι» δηλώνει ότι: «Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ν.Ε.Ο.Ι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, θέλει να κινητοποιήσει τους νέους και κυρίως τις νέες γυναίκες σχετικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και να επισημάνει πως η ανοχή της βίας και της κακοποίησης από τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και η ντροπή και οι ενοχές των θυμάτων, κάθε άλλο παρά βοηθητικά είναι απέναντι στο πρόβλημα.»

Γι’ αυτό, αν απευθυνθεί σε σένα μια κακοποιημένη γυναίκα για βοήθεια:

· Μην την αγνοήσεις, αλλά προσπάθησε να την ηρεμήσεις και να σταθείς δίπλα της για να μπορέσει να απευθυνθεί σε σένα όταν το χρειάζεται.

· Μην την πιέζεις να πάρει αποφάσεις που δεν είναι ακόμη έτοιμη να πάρει και μην την κατακρίνεις για τη στάση που κρατάει απέναντι στο δράστη της κακοποίησης.

· Ενημέρωσέ τη για τα δικαιώματά της και για το τι μπορεί να κάνει.

· Συμβούλευσέ τη να απευθυνθεί στην αστυνομία και να ζητήσει βοήθεια από ειδικούς καλώντας σε τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών.

Δείτε επίσης: