Οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαφορετικούς καρδιαγγειακούς κινδύνους ακόμη και όταν στις αρτηρίες τους έχει εναποτεθεί ο ίδιος βαθμός αθηρωματικής πλάκας σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα ανέλυσαν τα αποτελέσματα από τις αξονικές στεφανιαίες αγγειογραφίες 480 ασθενών με οξύ πόνο στο στήθος και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μεγάλων καρδιακών επεισοδίων ήταν σημαντικά υψηλότερος στις γυναίκες όταν είχαν μεγάλη εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας και εκτεταμένη αρτηριοσκλήρυνση συγκριτικά με τους άνδρες.

Από την άλλη μεριά οι άνδρες αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος ή είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε bypass όταν η πλάκα που είχε εναποτεθεί στις αρτηρίες τους ήταν μη ασβεστοποιημένη, η οποία θεωρείται πιο ευάλωτη σε ρήξη. Παρότι η έρευνα δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία που να διαφοροποιούν μεταξύ της ανδρικής και της γυναικείας καρδιάς, μπορεί να φανεί χρήσιμη στους γιατρούς που αντιμετωπίζουν ασθενείς με στηθάγχη, υποστήριξε ο επικεφαλής ερευνητής Dr John Nance Jr από το Νοσοκομείο Johns Hopkins.

Εκτιμάται ότι το πιο λεπτεπίλεπτο αγγειακό σύστημα των γυναικών μπορεί να παίζει ρόλο στις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των δύο φύλων. Επίσης οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μοτίβο της αρτηριοσκλήρυνσης είναι διαφορετικό μεταξύ των ανδρών και των γυναικών.