Για την ακρίβεια η μάζα κάποιων τμημάτων του εγκεφάλου τους όπως ο ιππόκαμπος και ορισμένες περιοχές του μετωπιαίου φλοιού, είναι μεγαλύτερη στους ψαροφάγους από ότι σε εκείνους που καταναλώνουν ψάρια λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα. Σ΄ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Pittsburgh παρακολουθώντας επί μια δεκαετία 260 διανοητικά υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με μαγνητικές τομογραφίες ώστε να «χαρτογραφήσουν» το μέγεθος της φαιάς τους ουσίας (βρίσκεται στο εξωτερικό του εγκεφάλου και συνθέτει τις έλικες και τις αύλακες της επιφάνειας του εγκεφάλου).

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στους 163 συμμετέχοντες που έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, με τους περισσότερους να τρώνε ψάρια 1-4 φορές εβδομαδιαίως, η μάζα του εγκεφάλου τους ήταν μεγαλύτερη στις υπό μελέτη περιοχές που συσχετίζονται με την μνήμη και την μάθηση και οι οποίες βάλλονται συχνότερα στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια: σύμφωνα με τους ερευνητές τα οφέλη της ψαροφαγίας στο μυαλό αφορούν την κατανάλωση βραστών και ψητών ψαριών όχι όμως και τηγανητών.