Νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σύμφωνα με τις οποίες οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβάσεις μετά το μεσημέρι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών, που αποδίδονται στην κούραση των χειρουργών.

Η μελέτη από την Cleveland Clinic βασίστηκε στα στοιχεία 32.000 επεμβάσεων που διενεργήθηκαν στη συγκεκριμένη κλινική μεταξύ του 2005 και του 2010. Συνολικά το ποσοστό άμεσων επιπλοκών ήταν 13% και το ποσοστό θανάτου εντός 30 ημερών από την επέμβαση ήταν 0,43%.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Anesthesia & Analgesia δεν υπάρχουν διαφορές στα ποσοστά των επιπλοκών, καθώς και θανάτου μεταξύ των χειρουργικών επεμβάσεων που διενεργούνται το πρωί σε σχέση με το απόγευμα, καθώς και στην αρχή της εβδομάδας, δηλαδή τη Δευτέρα, σε σύγκριση με την Παρασκευή. Επίσης, η εποχή του χρόνου δεν φάνηκε να επηρεάζει τα ποσοστά των μετεγχειρητικών επιπλοκών και θανάτου.

Οι εργαζόμενες μητέρες πιέζονται πολύ

Η παράλληλη ενασχόληση με δυο ή περισσότερες δουλειές είναι κάτι που τις στρεσάρει πολύ περισσότερο από ότι τους μπαμπάδες.