Η φυσική μας κατάσταση φαίνεται ότι αποτελεί πιο σημαντικό δείκτη υγείας σε σύγκριση με το σωματικό βάρος, σύμφωνα με νέα έρευνα σε 14.000 μεσήλικες άνδρες που παρακολουθήθηκαν για 11 χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες που κατόρθωσαν να διατηρήσουν το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης –κυρίως μέσω της αεροβικής άθλησης- μείωσαν τις πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, καθώς και από οποιοδήποτε άλλο αίτιο θανάτου κατά 30% συγκριτικά με εκείνους που δεν κατόρθωσαν να διατηρηθούν σε φόρμα.

Μάλιστα, εκείνοι που κατόρθωσαν όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση μείωσαν τις πιθανότητες θανάτου κατά 40%. Από την άλλη μεριά, όσοι είχαν μειωμένο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας μέσα σε μια δεκαετία αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Τα ενδιαφέροντα αυτά συμπεράσματα υπογραμμίζουν τον ρόλο της φυσικής κατάστασης σε σχέση με την υγεία. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας (National Institutes of Health) και την Coca Cola. Πολλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι η χρηματοδότηση της έρευνας από τον πολυεθνικό κολοσσό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η έρευνα διεξήχθη ορθά και τα συμπεράσματά της είναι ενδιαφέροντα.