Η εικόνα «πριν» και «μετά» των πολιτικών που αναλαμβάνουν υψηλά αξιώματα είναι αρκετά οικεία στους περισσότερους από εμάς. Συνήθως οι φωτογραφίες τους «μετά» φανερώνουν πολύ περισσότερες άσπρες τρίχες, ρυτίδες και πιο γερασμένο πρόσωπο από ό,τι πριν αναλάβουν το απαιτητικό και πιεστικό αξίωμά τους.

Ο αμερικανός δημοσιογράφος S. Jay Olshansky από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, με αφορμή τα πεντηκοστά γενέθλια του Barak Obama, αποφάσισε να εξετάσει κατά πόσον η πιο γερασμένη εικόνα των αμερικανών προέδρων συνδυάζεται με μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Στην έρευνά του, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Medical Association», διαπίστωσε ότι σε 23 από τους 34 αμερικανούς προέδρους που πέθαναν από φυσικά αίτια, το στρες της διακυβέρνησης της χώρας δεν φάνηκε να επηρεάζει τη μακροζωία τους. Μάλιστα, διαπίστωσε ότι έζησαν περισσότερο από τον μέσο όρο των ανδρών της εποχής τους και σε μερικές περιπτώσεις πολύ παραπάνω από αυτούς.

Η μέση ηλικία των πρώτων 8 αμερικανών προέδρων λόγου χάρη ήταν 79,8 χρόνια, σε μια εποχή που ο μέσος αμερικανός δεν ζούσε περισσότερο από 40 χρόνια. Επίσης, οι 8 τελευταίοι αμερικανοί πρόεδροι που πέθαναν από φυσικά αίτια έζησαν κατά μέσο όρο 1,8 χρόνια περισσότερο από τους πρώτους οχτώ.

Πάντως, όσοι προέδρευσαν μεταξύ του 1841 και του 1923 δεν φάνηκαν τόσο ευνοημένοι, σύμφωνα με τον αμερικανό ερευνητή. Ο μέσος όρος ζωής τους ήταν 62,1 έτη, ενώ για τον μέσο Αμερικανό ήταν 67,8. Με εξαίρεση αυτή την περίοδο, πάντως, ο αμερικανός δημοσιογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παρότι το στρες της διακυβέρνησης φαίνεται να επιταχύνει τα σημάδια του γήρατος στην εμφάνιση, δεν φαίνεται ότι ισχύει το ίδιο και όσον αφορά τον οργανισμό των προέδρων, καθώς και τη μακροζωία τους.