Πολλά κρούσματα καρκίνου προκαλούνται από παράγοντες του τρόπου ζωής, που θα μπορούσαν να τροποποιηθούν, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κακή διατροφή. Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία για 18 διαφορετικούς τύπους καρκίνου στη Βρετανία για το χρονικό διάστημα 1993-2007.

Στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Cancer», διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος ένοχος, που ευθύνεται για το 23% των κρουσμάτων στους άνδρες και για το 15,6% στις γυναίκες. Δεύτερη στη λίστα των επιβαρυντικών παραγόντων για τους άνδρες έρχεται η έλλειψη κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ενώ για τις γυναίκες ο δεύτερος πιο επιβαρυντικός παράγοντας είναι η παχυσαρκία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δοθεί στους άνδρες για την πρόληψη του καρκίνου είναι: Κόψτε το κάπνισμα, καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Όσο για τις γυναίκες, η καλύτερη συμβουλή φαίνεται ότι είναι: Κόψτε το κάπνισμα και προσέχετε το βάρος σας.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν αποτελεί απόλυτη εγγύηση ότι ο καρκίνος δεν μας απειλεί, αλλά μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.