Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Georgia και την κλινική Mayo πειραματίζονται με ένα νέο εμβόλιο κατά των καρκινικών όγκων που μπορεί να τους συρρικνώσει σε ποσοστό που ανέρχεται έως και στο εντυπωσιακό 80%.

Αντί να επιτίθεται στους όγκους, το νέο εμβόλιο «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα να στρέφει το οπλοστάσιό του εναντίον των καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές έχουν εστιάσει σε μια πρωτεΐνη (MUC1) που παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στα καρκινικά κύτταρα σε σύγκριση με τα υγιή. Επιπλέον, τα σάκχαρα που φέρει η πρωτεΐνη στην επιφάνειά της έχουν ιδιαίτερο σχήμα. Το εμβόλιο «μαθαίνει» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τα συγκεκριμένα σάκχαρα και να στρέφεται εναντίον των κυττάρων.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το νέο υπό μελέτη εμβόλιο θα μπορούσε να έχει εφαρμογή στον καρκίνο του προστάτη, του παγκρέατος, των ωοθηκών και του εντέρου.

Εκτιμούν μάλιστα ότι μπορεί να φανεί δραστικό ακόμη και σε όγκους που δεν αντιδρούν στα ήδη υπάρχοντα αντικαρκινικά φάρμακα.

Ωστόσο, τα μέχρι τώρα πειράματα έχουν γίνει μόνο σε πειραματόζωα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια προτού αρχίσουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο το 2020. Προς το παρόν, όμως, συνιστάται συγκρατημένη αισιοδοξία, δεδομένου ότι η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο.