Οι άνδρες αθλητές που συμμετέχουν σε σπορ έντονης σωματικής επαφής, όπως το ποδόσφαιρο, το αμερικανικό rugby και το hockey στον πάγο, απειλούνται περισσότερο από οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο και τον γοφό σε σύγκριση με τους άνδρες που γυμνάζονται λίγο ή καθόλου, σύμφωνα με σουηδική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Lund.

Οι ερευνητές μελέτησαν 700 σουηδούς αθλητές (του ποδοσφαίρου, του hockey, αλλά και της ποδηλασίας, της κολύμβησης, καθώς και δρομείς) που είχαν πλέον αποσυρθεί, ηλικίας 50-93 ετών. Σύγκριναν την κατάσταση των αρθρώσεων αυτών των αθλητών με 1.400 άνδρες παρόμοιας ηλικίας που είτε δεν αθλούνταν είτε αθλούνταν λίγο.

Παρατήρησαν ότι στους κορυφαίους αθλητές ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο ή το ισχίο ήταν κατά 85% υψηλότερος σε σύγκριση με τους μη αθλητές, ενώ στους αθλητές που είχαν υποβληθεί σε χειρουργείο στους συνδέσμους και τις αρθρώσεις ο κίνδυνος ήταν υπερδιπλάσιος. Ο αντίστοιχος κίνδυνος για τους μη αθλητές ήταν 19%.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η συστηματική άσκηση είναι σημαντική για την υγεία και την ευεξία, αλλά ορισμένα αθλήματα αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμών, ιδιαίτερα για τους πρωταθλητές που ασχολούνται σε απαιτητικά σπορ με δυνατές σωματικές συγκρούσεις, όπως το ποδόσφαιρο και το hockey.