Η κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης και όχι μόνο της σιλουέτας μας, σύμφωνα με ιταλούς ερευνητές. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με την ήδη γνωστή θεωρία του περιορισμού των θερμίδων, σύμφωνα με την οποία η υποθερμιδική διατροφή τονώνει την υγεία και παρατείνει τη ζωή.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, δόθηκε έμφαση στην πρωτεΐνη CREB1 η οποία εμπλέκεται με τη μνήμη και τη μάθηση.

Στα σχετικά πειράματα σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι ο περιορισμός των θερμίδων τονώνει τη μάθηση εφόσον τα πειραματόζωα μπορούσαν ακόμη να παράγουν CREB1. Μάλιστα στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ο περιορισμός των θερμίδων – που ανερχόταν σε 25-30% – οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής CREB1 στον εγκέφαλο. Σε έναν άνθρωπο η αντίστοιχη μείωση θερμίδων αντιστοιχεί π.χ. σε 500-600 λιγότερες θερμίδες την ημέρα.