Καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις παχυσαρκίας όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (όπου το περιεχόμενο του στομάχου «ανεβαίνει» προς τον οισοφάγο), αυξάνοντας παράλληλα το ποσοστό εκείνων που θα κινδυνεύσουν από καρκίνο του οισοφάγου σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Levanger διεξήχθη σε δείγμα 30.000 ατόμων που πήραν μέρος στη νορβηγική ιατρική έρευνα Nord – Trondelag από το 1995 έως το 2009. Μετά την επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αυξήθηκαν κατά περίπου 50% τα τελευταία 10 χρόνια.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε αύξηση κατά 30% των περιστατικών γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και κατά 24% των πιο σοβαρών περιστατικών με βαριά συμπτώματα. Επίσης όσοι παρουσίαζαν τα ενοχλητικά συμπτώματα (παλινδρόμηση του φαγητού, αίσθημα καύσου, πόνος) μια φορά την εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 47%.Ο κύριος ενοχοποιητικός παράγοντας αυτού του φαινομένου είναι ο αυξανόμενος αριθμός των παχύσαρκων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Gut.