Έκθεση |
«Χριστούγεννα… στη Διαδραστική Έκθεση»

Info: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, τηλ.: 210-94.69.600. Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση και παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο μπορείτε να προμηθευτείτε το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου: www.eugenfound.edu.gr.
Μουσική |
«Ορατόριο των Χριστουγέννων»

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βας. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ.: 210-72.82.000, www.megaron.gr , Εισιτήρια: 15, 20, 25 Ε. Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τηλ.: 210-72.57.601–3, www.koa.gr .
Ζωγραφική |
«Σόρογκας, 50 χρόνια ζωγραφική»

Info: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138, τηλ.: 210 -34.53.111, www.benaki.gr .
Σεμινάριο |
«Τα παραμύθια ως μέσο προσωπικής ανάπτυξης»
Μια από τις βασικές συναισθηματικές μας ανάγκες, για να ζούμε και να μεγαλώνουμε με πληρότητα, είναι να ανήκουμε σε μια ομάδα. Στο σεμινάριο αυτό δίνεται έμφαση σε δημιουργικές εφαρμογές του παραμυθιού ως μέσο κατανόησης και ανάπτυξης των ομάδων. Εστιάζει στον τρόπο που οι ομάδες επεξεργάζονται τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη τους και τις σχέσεις τους με τον «έξω κόσμο» χρησιμοποιώντας την αφήγηση και διαφορετικά δημιουργικά μέσα: ασκήσεις μυθοπλασίας, βιωματικές ασκήσεις και συζήτηση, παιχνίδια και ζωγραφική. Εγγραφές έως 5 Ιανουαρίου.
Info: Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας: Καρατζά 7, Φιλοπάππου (μετρό Συγγρού-Φιξ), τηλ.: 210-92.18.329 (10.00-14.00), www.mce.gr, Διάρκεια σεμιναρίου: 18 ώρες , 6 συναντήσεις, Έναρξη: Τρίτη 10 Ιανουαρίου, Ημέρες και ώρες: Τρίτη
Ταξίδι |
Σεμινάριο ωμοφαγίας
Ο νέος χρόνος μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα για να μοιραστείτε την εμπειρία της ωμοφαγίας και την γνώση της προετοιμασίας ενός ισορροπημένου γεύματος, με τους Troo Food Liberation να οργανώνουν ένα δημιουργικό πενθήμερο σεμινάριο, στις 4-8 Ιανουαρίου, στο επισκέψιμο βιολογικό αγρόκτημα Ευμέλεια. Το σεμινάριο θα σας δώσει μια βαθιά κατανόηση της θεωρίας και της πρακτικής της ωμοφαγίας καθώς και τις διατροφικές αξίες που προκύπτουν από αυτήν (ίαση, συντήρηση, αποτοξίνωση), πρακτικά μαθήματα προετοιμασίας ωμοφαγικών πιάτων (γεύματα, δημιουργία μενού, ειδικά γεύματα), και άλλων στοιχείων όπως υφή, γεύση και παρουσίαση των γευμάτων. Παράλληλα, η δασκάλα lyengar yoga, Haris Lyroni, θα προσφέρει κάθε πρωί μαθήματα yoga, ενώ τα βράδια θα περιλαμβάνουν διαδραστικά παιχνίδια και θεματικές προβολές.
Info: Αγροτουριστική φάρμα και ξενώνας «Ευμέλια», Πελοπόννησος (περίπου 45 λεπτά νοτιοανατολικά της Σπάρτης, κοντά στο χωριό Γούβες), www.eumelia.com. Για κρατήσεις θέσεων τηλεφωνήστε στο: 6947686846 ή στείλτε mail στο: troofood@gmail.com. Κόστος: 360 Ε το άτομο (περιλαμβάνει 4 διανυκτερεύσεις, το κόστος του σεμιναρίου και 3 γεύματα την ημέρα).
Παιδί |
«Η τελεία»

Info: Bios, Πειραιώς 84, τηλ. για κρατήσεις: 210-34.25.335, www.bios.gr, Διάρκεια παραστάσεων: 16 Οκτωβρίου– 8 Απριλίου, Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή 11.30 &15.30, Παραστάσεις Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς: Κυριακή 25/12: 11.30, Δευτέρα 26/12: 11.30 & 15.30, Δευτέρα 2/1: 11.30 & 15.30, Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ & 10 ευρώ (παιδικό). Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων για σχολεία και ομάδες, επικοινωνήστε στα τηλ.: 212-10.25.977, 6940-55.13.19 .
Χριστούγεννα στο Allou!

Info: Allou!
Κοινωνική προσφορά |
Βιβλία που ταξιδεύουν
Ο Θεατρικός Οργανισμός «Μορφές Έκφρασης» και το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» καλεί τα παιδιά, που θα παρακολουθήσουν τις παιδικές παραστάσεις του οργανισμού, να προσφέρουν ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη τους. Μετά τις γιορτές τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν μέχρι την Κυριακή 8 Ιανουαρίου θα δοθούν στην παιδική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Στο τέλος του μήνα οι συντελεστές των «Μορφών Έκφρασης» και το κέντρο «Η Μητέρα» θα παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση την παράσταση «Ο Χαχά κι η Χιχί» στο χώρο των εκδηλώσεων του Ιδρύματος.
Info: Καλλιτεχνικός Οργανισμός «Μορφές Έκφρασης», Αλκμήνης 13, Κ. Πετράλωνα. Τηλ.: 210-34.64.903 & 34.64.002, www.morfesekfrasis.gr.
Εκδηλώσεις |
Γιορτές στο μουσείο
Από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου κάθε επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και στο Κέντρο ΓΑΙΑ γίνεται μαγική εμπειρία. Οι «Γιορτές στο Μουσείο», μία σειρά από εκδηλώσεις και θεάματα εορταστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα (παραστάσεις, περιηγήσεις, puppet theater, παιδότοπος, εκπαιδευτικά εργαστήρια) ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους σε έναν τόπο μοναδικό γεμάτο χαρά και νέες εμπειρίες.
Info: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Λεβίδου 13, Κηφισιά. Τηλ.: 210-80.15.870, www.gnhm.gr, Είσοδος: 10Ε (παιδιά & νέοι έως 18 ετών), 20Ε, 50Ε (οικογένειες με 3 παιδιά). Τηλ.: 210-80.15.010, 80.15.870 (εσωτ. 555) κα. Ιωάννα Λεμονή, κ. Αριστοτέλης Ζαμπέλης, 210-68.35.100 κα. Γιούτα Καλογεροπούλου.
Παραστάσεις |
«Ανδρική νοημοσύνη. Οξύμωρο;»
Η παράσταση «Ανδρική νοημοσύνη, οξύμωρο;» του Robert Dubac σε διασκευή και σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη είναι ένας καλός τρόπος να περάσετε τις γιορτές σας. Για 90’ ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης ψάχνει να βρει απάντηση στο ερώτημα «Τι θέλουν οι γυναίκες;». Η παράσταση πραγματεύεται το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων με ακρίβεια και ευστροφία. Με ένα ανασήκωμα των ώμων ή με ένα λύγισμα του κεφαλιού, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης μεταμορφώνεται σε 5 διαφορετικές προσωπικότητες, κάθε μία από τις οποίες δίνει τη δική της άστοχη συμβουλή για τη γεφύρωση του χάσματος.
Info: Φρύνης 11 & Υμηττού, Παγκράτι. Τηλ.: 210-70.12.123 και 70.12.511, www.coronet.gr/home, www.youtube.com/watch?v=a0qpt8ZQq9Y&feature=plcp&context=C235ffUDOEgsToPDskKiuHmevETOSJP0a2q1XCgT
Ηράκλειο Κρήτης |
Γιορτές στην πόλη
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά 2012 του δήμου Ηρακλείου περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Από τις 14 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, παιχνίδια για τα παιδιά, παιδικό θέατρο, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις από διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα περιμένουν όσους βρεθούν στην πόλη τις μέρες των γιορτών.
Info: Αναλυτικό πρόγραμμα: http://www.heraklion.gr/press/municipality-press-releases/05-12-11a.html.
Θεσσαλονίκη |
Χριστούγεννα στη συμπρωτεύουσα
Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» διαμορφώνει το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο που παρουσιάζει στο χώρο του λόγω των εορτών και συμμετέχει με παραστάσεις στις «Χριστουγεννιάτικες γιορτές πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη», σε εξωτερικούς χώρους στην πόλη, που φυσικά είναι ανοιχτές για το κοινό. Έχετε, λοιπόν, άλλο ένα λόγο για να περάσετε τις γιορτινές ημέρες στην πόλη και να θυμηθείτε ό,τι ωραίο έχει να σας προσφέρει.
Info: Θέατρο τέχνης «Ακτίς Αελίου», Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310-229.249. Αναλυτικό πρόγραμμα: www.aktisaeliou.gr (δελτία τύπου).
Βιβλία |
Pilates
José Rodriguez, εκδόσεις Καλοκάθη, € 19,17
Η μέθοδος Pilates αναπτύσσει τη δύναμη, την ισορροπία, τη συγκέντρωση και την αναπνοή, μέσω μιας σειράς ασκήσεων που πραγματοποιούνται στο έδαφος, στην οποία κυριαρχεί ένα σύστημα τέλειου σωματικού και πνευματικού ελέγχου. Η μέθοδος Pilates ανακουφίζει από τους πόνους της πλάτης, χαρίζει ελαστικότητα στους μύες και καταπολεμά αποτελεσματικά το στρες. Επιπλέον, μπορεί να γίνει οπουδήποτε και από όλους ακόμη και αν είναι αρχάριοι. Ένα πρόγραμμα μιας ή ακόμα και μισής ώρας είναι αρκετό για να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα, ν’ αποκτήσετε μια αρμονική φιγούρα και να διατηρήσετε την σωματική σας υγεία.

Πράσινη Γη
Σοφία Σουλή, εκδόσεις Μύρτος, € 14,00Στις όμορφες σελίδες του, θα πληροφορηθείτε για τις προσπάθειες που γίνονται από επίσημους φορείς κι από οργανώσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων. Όλα αυτά, μαζί με τις επισημάνσεις εορτών και ξεχωριστών ημερών, πλαισιωμένα με το γαλάζιο του ουρανού και έναν ύμνο στο φτερωτό του βασίλειο: υπέροχες εικόνες πουλιών της πανίδας μας! Θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερους αγγελιαφόρους για να ακουμπήσουμε στα φτερά τους τα χαρούμενα μηνύματα της ζωής που αντιστέκεται στη φθορά;
Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr. |