Ο οργανισμός των μεγάλων αυτών θηλαστικών μπορεί να ρίξει φως στα μυστήρια της ανθρώπινης παχυσαρκίας. Σε μάλλον απαιτητικές και υγρές συνθήκες η ομάδα της εξελικτικής ανθρωπολόγου Erin Vogel από το Πανεπιστήμιο Rutgers πέρασε πέντε χρόνια συλλέγοντας δείγματα ούρων από τους ουραγκοτάγκους της νήσου Βόρνεο, από τη στιγμή που οι γιγάντιοι πίθηκοι ξυπνούσαν το πρωί μέχρι την ώρα που έπεφταν για ύπνο.

Οι ουραγκοτάγκοι της νήσου Βόρνεο θεωρούνται ενδιαφέρονται μοντέλα για την μελέτη της ανθρώπινης παχυσαρκίας επειδή είναι οι μόνοι πίθηκοι που αποθηκεύουν λίπος στο σώμα τους, όπως και οι άνθρωποι σύμφωνα με την Erin Vogel. Τα συγκεκριμένα θηλαστικά τρώνε ακατάπαυστα και παχαίνουν πολύ κατά τη διάρκεια της καρποφορίας των δέντρων στο νησί. Στη συνέχεια, και για μια περίοδο που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 8 χρόνια, τρέφονται με ελάχιστα φρούτα, ρίζες και φύλλα επειδή μειώνεται η καρποφορία των δέντρων.

Στη περίοδο της μειωμένης σίτισης οι ερευνητές διαπίστωσαν αλλαγές στη σύσταση των ούρων όπως η ύπαρξη κετόνων και τα υψηλά επίπεδα ισοτόπων αζώτου οι οποίες υποδηλώνουν ότι το σώμα των ζώων μεταβολίζει το λίπος και διασπά το μυϊκό ιστό.

Στο επόμενο στάδιο της έρευνας η Erin Vogel σκοπεύει να μελετήσει τις αυξομειώσεις των ορμονών της γκρελίνης και της λεπτίνης, καθώς και ορισμένων φλεγμονωδών παραγόντων που θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στην παχυσαρκία.