Η ιδέα δεν είναι καινούργια αλλά έχει δεχθεί αρκετή κριτική. Πρόκειται για την επιβράβευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας με κάτι μικρό π.χ. με ένα αυτοκόλλητο για κάθε μπουκιά ή μικρό κομμάτι φρούτου ή λαχανικού που τρώνε, σε μια προσπάθεια να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες διατροφής.

Η ιδέα έχει δεχθεί κριτική με το επιχείρημα ότι μια τέτοια προσέγγιση μπορεί τελικά να αποστρέψει τα παιδιά από τα λαχανικά. Φαίνεται όμως, όπως αποκαλύπτει η βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, ότι τελικά το σύστημα της ανταμοιβής είναι αποτελεσματικό και μάλιστα πολύ περισσότερο από ότι η λεκτική επιβράβευση (π.χ, μπράβο που έφαγες τα λαχανικά σου!).

Σε σχετική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 173 οικογένειες διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά στα οποία χρησιμοποιήθηκε το σύστημα της έμπρακτης ανταμοιβής με αυτοκόλλητα για κάθε μικρή μπουκιά λαχανικού που έτρωγαν, σταδιακά αυξήθηκε η κατανάλωση λαχανικών από 5 γρ. την ημέρα στα 10 γρ. και στη συνέχεια στα 12 γρ.

Η επίδραση του συστήματος της ανταμοιβής στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών φάνηκε να έχει και μακροπρόθεσμη διάρκεια, δεδομένου ότι τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας τα παιδιά εξακολουθούσαν να καταναλώνουν περισσότερα από τα κάποτε «μισητά» λαχανικά.