1. Λιπαρή / μεικτή επιδερμίδα Το καθαριστικό σας πρέπει να περιέχει συστατικά που εξισορροπούν τη λιπαρότητα, χωρίς όμως να αφυδατώνει. Ένας συνδυασμός με ρόδι και αμυγδαλέλαιο (μην το φοβάστε, δεν προκαλεί λιπαρότητα) είναι εξαιρετικός. Αν οι πόροι σας φράζουν από την υπερβολική λιπαρότητα και ενίοτε εμφανίζονται σπυράκια, χρειάζεστε κάτι δραστικό με σαλικυλικό οξύ, που εξυγιαίνει και καθαρίζει σε βάθος. Έξτρα συμβουλή Μετά τον καθαρισμό, χρησιμοποιήστε μια τονωτική λοσιόν χωρίς οινόπνευμα, που θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και θα προετοιμάσει την επιδερμίδα για την κρέμα ημέρας ή νύχτας.

2. Ευαίσθητη επιδερμίδα Αποφύγετε τα δραστικά συστατικά, όπως το σαπούνι και το οινόπνευμα. Αντιθέτως, «τα ήπια συστατικά με αντιφλογιστική και μαλακτική δράση, όπως η πανθενόλη και η αλόη, είναι κατάλληλα για εσάς», εξηγεί η κοσμητολόγος-φαρμακοποιός κ. Χρυσούλα Γκούσκου. Έξτρα συμβουλή Να φέρεστε «ευγενικά» στο πρόσωπό σας. Μην το τρίβετε επίμονα και μη χρησιμοποιείτε εργαλεία καθαρισμού, όπως πινέλα. Αρκούν τα δάχτυλά σας.

3. Ξηρή επιδερμίδα Επιστρατεύστε ενυδατικά συστατικά και ιχνοστοιχεία που θα διατηρήσουν την υγρασία της επιδερμίδας και θα αναδείξουν τη λάμψη της. Αν είχατε κάποτε κανονική/μεικτή επιδερμίδα αλλά τελευταία αισθάνεστε να σας «τραβάει», δοκιμάστε ένα καθαριστικό για ξηρό τύπο που ξεπλένεται με νερό, με μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ενυδατικά στοιχεία και ιαματικό νερό που εξυγιαίνει και αφήνει απαλή την επιδερμίδα. Έξτρα συμβουλή Αντικαταστήστε τα απολεπιστικά με μάσκες. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 1-2 φορές την εβδομάδα.

4. Κανονική / μεικτή επιδερμίδα Προτιμήστε καθαριστικά που ξεπλένονται με νερό και επιταχύνουν την κυτταρική ανανέωση. Aν η ζώνη «Τ» γυαλίζει, δοκιμάστε ένα τζελ που αφαιρεί σκόνη και λιπαρότητα αλλά όχι φυσικά λιπίδια. Έξτρα συμβουλή «Για να αναζωογονήσετε μια κουρασμένη επιδερμίδα, απλώστε στο πρόσωπο μια ζεστή πετσέτα μετά τον καθαρισμό και πάρτε για 30΄΄ βαθιές αναπνοές», συμβουλεύει η καταξιωμένη αισθητικός Anastasia Achilleos.


Αυτό το ξέρατε;
Ο τύπος της επιδερµίδας δεν μένει ίδιος.
Μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή του χρόνου, το πέρασµα του χρόνου, ακόμα και από την περίοδο.
Γι’ αυτό κατά καιρούς πρέπει να τσεκάρετε τη συµπεριφορά της επιδερμίδας σας.