Μέχρι πριν λίγο καιρό ήμουν βέβαιη ότι εγώ και οι συνομήλικές μου δεν θα γεράσουμε ποτέ. Ότι με τα ενέσιμα και τα μηχανήματα λέιζερ θα διατηρηθούμε νέες και οπωσδήποτε ομορφότερες για πολλά χρόνια ακόμα. Κοίταζα μάλιστα τη μητέρα μου και έλεγα: «Τι ωραία γυναίκα, κρίμα που δεν είχε την τύχη να προλάβει την εποχή μας». Σήμερα, πιστεύω ακόμη στις λύσεις που προσφέρει η επιστήμη, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να τις αντέξω οικονομικά. Αν κάποτε το μπότοξ ήταν το χριστουγεννιάτικο δώρο στον εαυτό μας, στο μέλλον ίσως χρειαστεί να του προσφέρουμε κάτι πιο απαραίτητο (δεν δίνω παραδείγματα για να μην προκαλώ τη μοίρα μου). Αρνούμαι όμως να συμβιβαστώ με τη φθορά του χρόνου, γι’ αυτό και αναζητώ μια πιο οικονομική λύση. Άλλωστε, δεν είμαι η μόνη. Όλες μου οι φίλες με ρωτάνε αν ξέρω τίποτα «καλό και φτηνό», αν έχει εφευρεθεί «το λίφτινγκ της οικονομικής κρίσης» και τέτοια. Νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται σε μια καινούργια τάση στον κόσμο της αισθητικής ιατρικής: τις φορητές συσκευές ομορφιάς.


Τα καινούργια γκάτζετ είναι σχεδιασμένα ώστε να προσφέρουν κατ’ οίκον τις υπηρεσίες που μέχρι τώρα εξασφάλιζαν τα μηχανήματα στο ιατρείο. Καθώς ο τρόπος χρήσης τους είναι προσαρμοσμένος στα «ερασιτεχνικά» χέρια της καθεμιάς, η δράση τους είναι ήπια, ελεγχόμενη και ασφαλής. Τα αποτελέσματά τους, όμως, έχουν μετρηθεί σε κλινικές έρευνες και θεωρούνται πολύ ικανοποιητικά. Πολλά από αυτά τα συστήματα περιποίησης προσώπου κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, ενώ εκείνα που δεν έχουν ακόμη εισαχθεί μπορούμε να τα παραγγείλουμε από το Διαδίκτυο. Οι τιμές σε κάποια από αυτά είναι αρκετά υψηλές, όμως το αποτέλεσμα που πετυχαίνουν αντιστοιχεί σε πολλές επισκέψεις στον γιατρό και πολλές δαπανηρές θεραπείες.


Η ομορφιά δεν είναι επιφανειακή

Όταν είμαστε 20 χρονών, το δέρμα είναι παχύ, σφιχτό και ελαστικό. Ακτινοβολεί υγεία και ομορφιά. Μετά τα 30, όμως, η φυσική του λάμψη αρχίζει να σβήνει. Σταδιακά το πρόσωπο χαλαρώνει, θαμπώνει, χάνει το περίγραμμά του. Για τη φθορά αυτή στην πραγματικότητα ευθύνεται η λειτουργία των δερματικών κυττάρων. Ενώ κάποτε ήταν νέα και παραγωγικά, μετά από μερικά χρόνια κουράζονται και τεμπελιάζουν. «Η σφιχτή υφή του δέρματος οφείλεται σε 3 δομικά στοιχεία: τις ίνες του κολλαγόνου, που το υποστηρίζουν, τις ίνες της ελαστίνης, που του δίνουν ελαστικότητα, και το φυσικό υαλουρονικό οξύ, που του εξασφαλίζει όγκο», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Φλώρος. Και συνεχίζει: «Στόχος των θεραπειών ανανέωσης είναι να αποκαταστήσουν τις φθορές και στα τρία αυτά στοιχεία, δηλαδή να αναπληρώσουν τα αποθέματα του υαλουρονικού οξέος και να διορθώσουν τις ίνες. Καθώς τεντώνονται διαρκώς για να εξυπηρετήσουν τις λειτουργίες του δέρματος, ταλαιπωρούνται. Κατά συνέπεια, το δέρμα χάνει το σφιχτό του περίγραμμα και χαλαρώνει».


Για να διορθωθεί το πρόβλημα, πρέπει να επέμβουμε στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, χωρίς όμως να το βλάψουμε εξωτερικά. Οι συσκευές που εκπέμπουν φως ή προκαλούν μηχανικές δονήσεις λειτουργούν με αυτόν ακριβώς τον μηχανισμό. Εξαιτίας της θερμότητας που μεταφέρουν, η θερμοκρασία στο χόριο αυξάνεται και οι ινοβλάστες υπόκεινται σε ένα θερμικό σοκ. Η αντίδραση των ινών είναι σαν να υφίστανται ένα έγκαυμα: συστέλλονται και κονταίνουν, πετυχαίνοντας έτσι τη σύσφιγξη. Συγχρόνως, οι ινοβλάστες αντιδρούν όπως στο έγκαυμα, γεγονός που σημαίνει ότι παράγουν καινούργιες ίνες για να επουλώσουν τη βλάβη που νομίζουν ότι έχουν υποστεί. Άρα, μετά την εφαρμογή έχουμε καινούργιες, κοντύτερες και καλύτερης ποιότητας ίνες που υποστηρίζουν το δέρμα. «Οι μη επεμβατικές θεραπείες που δρουν στο χόριο του δέρματος γυρίζουν τον χρόνο πίσω. Ακόμα και ένα ταλαιπωρημένο δέρμα μπορεί να δουλέψει με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε πριν από 10 χρόνια: με ινοβλάστες που αποδίδουν και ίνες που αντέχουν», τονίζει ο κ. Φλώρος. Ποια, λοιπόν, δεν θέλει να βάλει τη μηχανή του χρόνου στο σπίτι της;


Έγχυση υαλουρονικού οξέος

Όλες ξέρουμε για το υαλουρονικό οξύ, τα θαυματουργά του μόρια που συγκρατούν το νερό, τη δράση του στην πάχυνση του δέρματος και την ικανότητά του να γεμίζει τις ρυτίδες. Το μόνο πρόβλημα μέχρι τώρα ήταν ότι η έγχυση γινόταν με ενέσεις και κόστιζε.

Η τεχνολογία Η πρωτοποριακή συσκευή WrinkleMD χρησιμοποιεί την τεχνολογία Ion-Infusion (ιονική έγχυση) για να πετύχει τη διαδερμική απορρόφηση του υαλουρονικού οξέος. Η συσκευασία περιέχει επιθέματα εμποτισμένα με τη δραστική ουσία και ένα σετ από ηλεκτρόδια που διοχετεύουν έτσι την ενέργεια ώστε να ανοίγουν οι δίοδοι και να απορροφώνται τα μόρια. Όταν προσαρμόζουμε τα ηλεκτρόδια στα επιθέματα, το κύκλωμα ενεργοποιείται και η διείσδυση γίνεται εφικτή χωρίς να χρειάζονται ενέσεις.

Η χρήση Κάθε θεραπεία στέλνει ένα απαλό ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε επίθεμα επί 40΄ και μετά απενεργοποιείται μόνη της. Το κουτί περιέχει 3 ζευγάρια επιθέματα για να πετύχουμε βαθιά ενυδάτωση στα 2 ζυγωματικά του προσώπου και γύρω από τα μάτια. Εφαρμόζεται, αν υπάρχει ανάγκη, μία φορά κάθε 15 ημέρες.

Τιμή 96€ (πληροφορίες στο www.universitymedical.com).


Μόνιμη αποτρίχωση

Όλες μας έχουμε δοκιμάσει -ή τουλάχιστον έχουμε επιθυμήσει να κάνουμε- μόνιμη αποτρίχωση με λέιζερ. Ωστόσο, το κόστος είναι συχνά απαγορευτικό. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μόνιμη αποτρίχωση στο σπίτι. Αρκεί να τοποθετήσουμε τη συσκευή στο σημείο όπου θέλουμε να εμποδίσουμε την τριχοφυΐα και να την ενεργοποιήσουμε για να παράγει έναν παλμό κάθε 3,5΄΄.

Η τεχνολογία Η ενέργεια που εκλύεται από αυτόν τον παλμό θα διαπεράσει την τρίχα και θα φτάσει έως

τον θύλακά της, ο οποίος στη συνέχεια θερμαίνεται και αχρηστεύεται. Μετά από 3 θεραπείες, η τριχοφυΐα μειώνεται κατά 50%. Χάρη στον αισθητήρα απόχρωσης δέρματος που διαθέτει, η συσκευή επιλέγει αυτόματα το κατάλληλο επίπεδο ενέργειας.

Η χρήση Οι πρώτες 3 ή 4 εφαρμογές πρέπει να γίνονται 1 φορά κάθε 2 εβδομάδες. Οι επόμενες 5-7 εφαρμογές πραγματοποιούνται 1 φορά το μήνα.

Τιμή 249€ (στα καταστήματα «Κωτσόβολος»).


Ακμή

Για τα προβληματικά δέρματα, αυτά που υποφέρουν από υπερβολική λιπαρότητα και σπυράκια, οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν τη φωτοδυναμική θεραπεία που εναλλάσσει το μπλε με το κόκκινο φως.

Η τεχνολογία Σήμερα η τεχνολογία αυτή συμπυκνώνεται σε μία μικροσυσκευή που αντιμετωπίζει την ακμή στη ρίζα της. Το Omnilux Clear-U εκπέμπει μπλε φως που έχει βακτηριδιοκτόνο δράση και κόκκινο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ο συνδυασμός τους έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των βακτηριδίων που προκαλούν τα σπυράκια και την υποχώρηση της φλεγμονής.

Η χρήση Το θεραπευτικό πρόγραμμα αποτελείται από 8 εφαρμογές σε διάστημα ενός μηνός, δηλαδή 2 φορές την εβδομάδα. Χρησιμοποιούμε το μπλε φως την πρώτη φορά, περιμένουμε 2 ημέρες και συνεχίζουμε με το κόκκινο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλες 3 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται 1-2 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας. Το φως διεγείρει τις φυσιολογικές λειτουργίες του ιστού, οι οποίες συνεχίζουν να δρουν και μετά το τέλος της θεραπείας.

Τιμή 428€ (εισάγεται από την «HLTM», τηλ.: 210-76.00.440).


Λεπτές ρυτίδες

To διοδικό λέιζερ, η τεχνολογία που εμπιστεύονται οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί σε όλο τον κόσμο για την αναζωογόνηση της επιδερμίδας, τώρα προσφέρεται και σε συσκευή χειρός.

Η τεχνολογία Το Omnilux New-U, επίτευγμα της εταιρείας που έχει εξοπλίσει με επαγγελματικά λέιζερ περισσότερα από 3.300 δερματολογικά ιατρεία σε όλο τον κόσμο, είναι μία πατενταρισμένη τεχνολογία που εκπέμπει ερυθρό και υπέρυθρο φως σε εναλλαγή. Αυτή η εξειδικευμένη φωτοθεραπεία ενισχύει τη φυσική προσπάθεια του δέρματος να επανορθώσει τις φθορές, καθώς το φως απορροφάται από τα κύτταρα που είναι επιφορτισμένα με την παραγωγή του κολλαγόνου.

Η συσκευή έχει την έγκριση του FDA για την αντιμετώπιση των ρυτίδων γύρω από τα μάτια.

Η χρήση Η θεραπεία διαρκεί 4 εβδομάδες και περιλαμβάνει 2 εικοσάλεπτες εφαρμογές την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα φαίνονται 1-2 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Επειδή, όμως, η διαδικασία της γήρανσης συνεχίζεται όσο μεγαλώνουμε, οι ειδικοί συστήνουν εφαρμογές συντήρησης 2-4 φορές το μήνα.

Τιμή 396€ (εισάγεται από την «HLTM», τηλ.: 210-76.00.440).


Χαλάρωση

Η συσκευή Wellbox δημιουργεί μικροδονήσεις στα επιφανειακά στρώματα του ιστού, εκεί όπου βρίσκονται οι ινοβλάστες, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την παραγωγή ινών κολλαγόνου και ελαστίνης.

Η τεχνολογία Διεγείροντας αυτά τα κύτταρα, πετυχαίνει ένα πιο σφριγηλό και υγιές δέρμα. Η αποτελεσματικότητά της έχει αποδειχθεί με κλινικές έρευνες, όπως αυτή του δερματολόγου Ζαν Ρεβύ στο Νοσοκομείο Μόντορ της Γαλλίας, ο οποίος παρατήρησε ότι τα κύτταρα πράγματι επηρεάζονται από τη μηχανική διέγερση της συσκευής και βελτιώνουν την απόδοσή τους.

Η χρήση Χρησιμοποιείται κάθε μέρα πριν από το μακιγιάζ και εξασφαλίζει λάμψη που διαρκεί μέχρι το βράδυ. Στο πέρασμα του χρόνου υπόσχεται να απαλύνει τις λεπτές γραμμές και τη χαλάρωση. Είναι μάλιστα ειδικά σχεδιασμένη ώστε να ταιριάζει στο ευαίσθητο δέρμα του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ και μάλιστα προσαρμόζεται στα εκάστοτε προβλήματα, όπως ρυτίδες, χαλάρωση και ατονία.

Τιμή 990€ (εισάγεται από τη «Lids Medical», τηλ.: 210-68.15.681).


Βαθύς καθαρισμός

«Το δέρμα βομβαρδίζεται διαρκώς από αμέτρητες ακαθαρσίες», τονίζει ο δρ. Ρομπ Άκριτζ, ο επιστήμονας που διηύθυνε τις έρευνες για τη συσκευή Clarisonic και τις ανακοίνωσε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Η τεχνολογία Το σύστημα καθαρίζει τους πόρους, ενώ συγχρόνως προετοιμάζει το δέρμα για την απορρόφηση των προϊόντων περιποίησης. Τα ακουστικά κύματα κάνουν την απαλή βούρτσα της συσκευής να κινείται μπρος-πίσω 300 φορές το δευτερόλεπτο. Χάρη σε αυτό το μικρομασάζ, καθαρίζονται οι πόροι, ενώ απομακρύνεται η βρομιά, το make-up και το σμήγμα. Με αυτόν τον τρόπο, οι δίοδοι της επιδερμίδας απελευθερώνονται και οι δραστικές ουσίες που θα απλωθούν απορροφώνται καλύτερα. Σύμφωνα με τις μελέτες, το Clarisonic Skincare System, που χρησιμοποιεί υπέρηχους, πετυχαίνει καθαρισμό των πόρων σε βάθος και μέγιστη απορρόφηση της βιταμίνης C που απλώνεται τοπικά (αποτελεί μέρος του συστήματος). Οι κλινικές μετρήσεις έδειξαν ότι μετά από 8 εβδομάδες χρήσης της οικιακής συσκευής, τα σημάδια της φωτογήρανσης βελτιώθηκαν κατά 61%. Οι δερματολόγοι το συστήνουν ακόμη και σε ευαίσθητα πρόσωπα, ενώ θεωρείται κατάλληλο για ασθενείς που πάσχουν από ακμή, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και ροδόχρου ακμή.

Η χρήση Η συσκευή μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε συνδυασμό με τα καθαριστικά προϊόντα της εταιρείας είτε με ό,τι άλλο επιλέξει κανείς. Χρησιμοποιείται κάθε φορά που το πρόσωπο χρειάζεται καθαρισμό, δηλαδή πρωί και βράδυ.

Τιμή 138€ (περισσότερες πληροφορίες στο www.clarisonic.com).