Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι περίσσιες θερμίδες και όχι η πλεονάζουσα πρωτεΐνη οδηγούν σε ανθυγιεινή πρόσληψη βάρους. Σε μια μικρή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 25 εθελοντές 18-35 ετών, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν προγράμματα υπερφαγίας με διαφορετική σύνθεση όσον αφορά την αναλογία τους σε πρωτεΐνες (συνολικά έτρωγαν καθημερινά 954 επιπλέον θερμίδες).
Η χαμηλή σε πρωτεΐνες διατροφή περιλάμβανε πρωτεΐνες σε ποσοστό 5%, η κανονική σε ποσοστό 15% και η υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες σε ποσοστό 25%. Και στα 3 προγράμματα διατροφής, οι υδατάνθρακες παρέμεναν σταθεροί, οπότε το μόνο που διαφοροποιούνταν -εκτός από τις πρωτεΐνες- ήταν τα λιπαρά.
Επίσης, όλοι όσοι ακολουθούσαν τα προγράμματα υπερφαγίας πάχυναν. Ωστόσο, οι ερευνητές του Pennington Biomedical Research Center στο Baton Rouge, La, διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν το πρόγραμμα των λίγων πρωτεϊνών πάχυναν λιγότερο συγκριτικά με τους άλλους, αλλά η ποιότητα του βάρους που πήραν ήταν χειρότερη. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε πολύ ο λιπώδης ιστός τους, ενώ μειώθηκε η μυϊκή τους μάζα. Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν περισσότερες πρωτεΐνες πήραν βάρος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ήταν μυϊκή μάζα, που ουσιαστικά συμβάλλει στην καύση περισσότερων θερμίδων.
Αν και η έρευνα είναι μικρής έκτασης, εντούτοις το μήνυμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι η σύνθεση του βάρους ίσως τελικά είναι πιο σημαντική από τον δείκτη στη ζυγαριά ή τον αριθμό του Δείκτη Μάζας Σώματος. Συστήνουν δε να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε λιπαρά.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Medical Association».
Oι «ένοχοι» του πάχους
Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι περίσσιες θερμίδες και όχι η πλεονάζουσα πρωτεΐνη οδηγούν σε ανθυγιεινή πρόσληψη βάρους.