Οι τεχνικές γονιμοποίησης που χρησιμοποιούνται σε ποντίκια ίσως κρατούν το «κλειδί» για τη βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, υποστηρίζουν οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Cardiff και Οxford.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Fertility and Sterility» και οι συντάκτες της υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους ίσως βοηθήσουν στη μείωση των ποσοστών πολύδυμων κυήσεων, κάτι που προκύπτει συχνά στο πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όταν εμφυτεύονται άνω του ενός έμβρυα στη μήτρα της γυναίκας προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι έχουν ήδη διαπιστώσει με βάση προηγούμενες έρευνες ότι όταν εισέρχεται το σπερματοζωάριο στο ωάριο του ποντικού, πυροδοτεί μια σειρά ρυθμικών κινήσεων του κυτταροπλάσματος του ωαρίου που πιθανολογείται ότι συμβάλλουν στην επιτυχημένη ανάπτυξη του εμβρύου.

Η αναγνώριση ενός παρόμοιου μοτίβου κυτταροπλασματικών κινήσεων του γυναικείου ωαρίου θεωρείται ότι μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να γίνουν πρόσθετες έρευνες έως ότου διαπιστωθεί ότι αυτό το μοτίβο κινήσεων συσχετίζεται με την επιτυχημένη εγκυμοσύνη.