Αμερικανοί ερευνητές προέβησαν σε μια, πρωτοφανή κατά δήλωσή τους, έρευνα. Ανέλυσαν πλήρως το γονιδίωμα δυο υπεραιωνόβιων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας που ξεπέρασαν τα 114 έτη.

Το ενδιαφέρον εύρημά τους είναι ότι το γονιδίωμα των δυο εξετασθέντων απεκάλυψε ότι έφεραν νοσογόνα γονίδια σε παρόμοιο βαθμό με το γενικό πληθυσμό. Ο άνδρας είχε 37 μεταλλάξεις γονιδίων που σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Μάλιστα σύμφωνα με το ιστορικό του είχε όντως παρουσιάσει όγκο στο έντερο που αφαιρέθηκε, ενώ στην πορεία δεν παρουσιάστηκαν μεταστάσεις.

Όσο για τη γυναίκα έφερε πολλές γονιδιακές μεταλλάξεις που σχετίζονταν με καρδιαγγειακά, καρκίνο και Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με το ατομικό της ιστορικό παρουσίασε καρδιακή ανεπάρκεια και ήπια άνοια, αλλά μετά τα 108.

Οι ερευνητές του Boston University Medical Center εκτιμούν ότι οι αιωνόβιοι έχουν μεν παρόμοιο «φορτίο» ζημιογόνων γονιδίων όπως και ο γενικός πληθυσμός, ωστόσο η διαφορά τους με τους υπόλοιπους, είναι ότι μάλλον έχουν και παραλλαγές γονιδίων που σχετίζονται με την μακροζωία και «ακυρώνουν» τη δράση των «κακών» γονιδίων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Genetics.