Οι θαυμαστές του διάσημου ηθοποιού Johnny Depp αναμφίβολα θα έχουν τη φωτογραφία με τα χρωματιστά μπλε γυαλιά ηλίου. Λέτε ο Johnny Depp να τα χρησιμοποιεί επειδή υποφέρει από ημικρανίες; Αν και κανείς δεν γνωρίζει γιατί ο γνωστός ηθοποιός φορά χρωματιστά γυαλιά, εντούτοις είναι γνωστό και διαπιστωμένο ότι η χρήση χρωματιστών γυαλιών μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τους πάσχοντες από ημικρανίες.

Η φωτοευαισθησία αποτελεί έναν διαπιστωμένο παράγοντα που πυροδοτεί την εκδήλωση ημικρανίας, αλλά το ακριβές οπτικό ερέθισμα διαφοροποιείται ανάλογα με τον ασθενή, εξηγεί ο καθηγητής Bruce Evans, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Οπτομετρίας του Λονδίνου. Ωστόσο, η επανάληψη και η μεγάλη αντίθεση (κοντράστ) των χρωμάτων θεωρείται ότι αποτελούν τη βάση του ενοχλητικού οπτικού ερεθίσματος.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cephalalgia», διαπιστώθηκε ότι η χρήση χρωματιστών φακών γυαλιών προσέφερε ανακούφιση στο 70% των πασχόντων από ημικρανίες. Όπως λέει ο καθηγητής Arnold Wilkins από το Πανεπιστήμιο του Essex, εκτιμάται ότι οι χρωματιστοί φακοί γυαλιών σταθεροποιούν την υπερδραστηριότητα των περιοχών του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται στις κρίσεις ημικρανίας.

Το χρώμα των φακών που ανακουφίζει από τις ημικρανίες δεν είναι το ίδιο για όλους. Οι ερευνητές διεξάγουν ένα ειδικό χρωματικό τεστ που αποκαλύπτει το χρώμα που βοηθά καλύτερα τον εξεταζόμενο (πρόκειται για το χρώμα πάνω στο οποίο μπορεί να διαβάσει καθαρά ένα κείμενο).

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι πέρα από τα χρωματιστά γυαλιά για την ανακούφιση από τις ημικρανίες βοηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως η πόση άφθονου νερού, καθώς και η τήρηση του προγράμματος των γευμάτων και του ύπνου.