Μια μικρή κινεζική έρευνα του Πανεπιστημίου Jiao Tong σε συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών διαπίστωσε ότι στον εγκέφαλο των εφήβων που είναι εθισμένοι στο Internet υπάρχουν ανωμαλίες στη φαιά ουσία, τη «βιολογική μόνωση» που περιβάλλει τις επαφές μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», συνέκρινε τις μαγνητικές τομογραφίες 17 εφήβων εθισμένων στο Internet και 16 «υγιών» συνομηλίκων τους.

Παρότι επικρατεί διεθνώς διχογνωμία μεταξύ των ειδικών για τον ακριβή ορισμό του εθισμού στο Internet, αλλά και της κατηγορίας των ψυχικών διαταραχών στην οποία ανήκει, ωστόσο είναι γεγονός, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κ. Jonathan Wallis, ότι οι περιοχές του εγκεφάλου στις οποίες εντοπίστηκαν ανωμαλίες είναι εκείνες στις οποίες έχει ήδη παρατηρηθεί από προηγούμενες έρευνες ότι σχετίζονται με τον εθισμό και την εξαρτησιογόνο συμπεριφορά.

Ωστόσο, το ερώτημα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί από τους ειδικούς είναι το κατά πόσον οι βλάβες στη φαιά ουσία είναι αυτές που προκαλούν τη ροπή προς την εξάρτηση από το Internet ή αν η επαναλαμβανόμενη χρήση του Internet ευθύνεται για τις αλλοιώσεις στη φαιά ουσία.