Μέχρι σήμερα οι ερευνητές γνώριζαν κυρίως μέσω ερευνών σε πειραματόζωα ότι η πόση αλκοόλ οδηγεί στην απελευθέρωση των ενδορφινών – των ορμονών της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο. Για πρώτη φορά, όμως, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές από το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και της Κλινικής «Ernest Gallo», κατέστη δυνατό να παρατηρηθεί σε ανθρώπους η ενεργοποίηση του κέντρου ευχαρίστησης του εγκεφάλου τους κατά την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan) στον εγκέφαλο 13 ανθρώπων που έπιναν πολύ αλκοόλ και τις συνέκριναν με εκείνες 12 ανθρώπων που δεν ήταν μανιώδεις πότες. Η κατανάλωση αλκοόλ οδήγησε στην απελευθέρωση ενδορφινών σε όλους όσοι έπαιρναν μέρος στο πείραμα. Ωστόσο, καθώς αυξάνονταν τα επίπεδα των ενδορφινών, όσοι ήταν πιο μανιώδεις πότες ένιωθαν περισσότερο ευχαριστημένοι και μεθυσμένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους.

«Αυτό μάλλον σημαίνει ότι ο εγκέφαλος των μανιωδών ποτών ή των αλκοολικών έχει υποστεί αλλαγές κατά τέτοιον τρόπο που τους κάνει να θεωρούν το αλκοόλ ιδιαίτερα ευχάριστο, γεγονός που ίσως βοηθά στο να διαπιστώσουμε τα αίτια του αλκοολισμού», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Jennifer Mitchel, επίκουρος καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν άμεσα την ενεργοποίηση δύο περιοχών των ανθρώπινου εγκεφάλου και την απελευθέρωση ενδορφινών μετά την κατανάλωση αλκοόλ. «Πρόκειται για κάτι που υποψιαζόμασταν εδώ και περίπου 30 χρόνια με βάση έρευνες σε πειραματόζωα, αλλά δεν είχαμε παρατηρήσει σε ανθρώπους έως τώρα», δήλωσε η Jennifer Mitchel. «Μας παρέχει τις πρώτες άμεσες αποδείξεις τού πώς το αλκοόλ κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται όμορφα», κατέληξε η ειδικός.