Σεμινάρια

Για καλούς γονείς

Σε μια εποχή όπου όλοι βιώνουμε μεγάλες αλλαγές μπορεί να φαντάζει πολυτέλεια να ασχολούμαστε με την εκπαίδευσή μας ως γονείς ή την προσωπική μας ανάπτυξη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε τρόπους ώστε να διαχειριζόμαστε τις κάθε είδους κρίσεις, να μάθουμε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά, να χτίσουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών και να ενισχύσουμε τη δική μας. Με παραδείγματα, βιωματικές ασκήσεις, συζήτηση, παιχνίδια ρόλων, θα βρούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις που ταιριάζουν στον ιδιαίτερο τρόπο που βιώνει ο καθένας την εμπειρία του ως γονιός.
Info: «Θεραπευτικό εργαστήρι», Ροβέρτου Γκάλλι 12, Μακρυγιάννη (Μετρό «Ακρόπολη»), τηλ.: 213-00.81.288, 92.20.644, 697-20.16.426, http://therapeutikoergastiri.wordpress.com.
Μουσική

Harlem Swing. Ain’t Misbehavin’

Το Θέατρο Badminton μεταμορφώνεται σε Cotton Club και όλοι χορεύουν swing στην καρδιά του Χάρλεμ. Το Ain’t Misbehavin’ είναι ένα αφιέρωμα στους African-American μουσικούς των δεκαετιών ’20 και ’30, που αποτελούσαν μέρος της λεγόμενης Αναγέννησης του Χάρλεμ. Ήταν μια εποχή που τα θρυλικά νυχτερινά κέντρα του Μανχάταν έδιναν τον τόνο της διασκέδασης της υψηλής κοινωνίας και η Lenox Avenue, γεμάτη με πιανίστες που ξεσήκωναν την πόλη με έναν «καινούργιο» ρυθμό, μάθαινε στην πόλη τα πρώτα της βήματα στο swing.
Info: Θέατρο Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή, Αθήνα, τηλ.: 211-10.10.000, http://www.badmintontheater.gr. Παραστάσεις: 17-21 Ιανουαρίου (21.00), 22 Ιανουαρίου (19.00).
Εκθέσεις

«Χειμώνας… στη Διαδραστική Έκθεση»

Για τρία μόνο Σαββατοκύριακα, από τις 14 έως τις 29 Ιανουαρίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σάς προσκαλεί στην ενότητα «Χειμώνας… στη Διαδραστική Έκθεση». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Πειράματα για παιδιά άνω των 9 ετών και ενηλίκους (ώρα: 13.30-14:10), Εργαστήρι Μαγνητικών Καρτών για παιδιά από 6 ετών και πάνω (ώρα: 15.00-16.00), Εργαστήρι Χειμερινών Κατασκευών για παιδιά άνω των 9 ετών και ενηλίκους (ώρα: 16.00-17.00) και Αρχαία Ελληνική Αστρονομία για παιδιά άνω των 10 ετών και ενηλίκους (ώρα: 17.30-18.00).
Info: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, τηλ.: 210-94.69.600. Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση και παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο μπορείτε να προμηθευτείτε το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου: www.eugenfound.edu.gr.

Έκθεση φωτογραφίας

Ο Γιώργος Νούνεσης φωτογραφίζει την Αμοργό τον τελευταίο χρόνο και εκθέτει τα έργα του στο «Bartesera» από 9/1 έως 28/1. Μέσω της επανάληψης, της επιμονής, της υπομονής και της παρατήρησης του φυσικού κόσμου, ο Γιώργος Νούνεσης προσπαθεί να συλλάβει τη στιγμή που το συνηθισμένο μεταμορφώνεται σε κάτι ιδιαίτερο και αποκτά την ιδιότητα να αναρωτιόμαστε πού βρίσκεται. Οι φωτογραφίες δεν είναι τραβηγμένες σε ένα απόκρημνο και δύσβατο μονοπάτι ή σε βάθος 50 μ. Η σχέση μας με τη φύση εκμηδενίζεται καθημερινά. Πέντε λεπτά από τον κεντρικό δρόμο, ή ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μας περιμένει ένας ολόκληρος κόσμος για να ξανά-ανακαλύψουμε.
Info: «Bartesera», Κολοκοτρώνη 25 (στοά Πραξιτέλους), τηλ.: 210-32.29.805, bartesera@gmail.com.
Χαμηλό κόστος

Ειδικές τιμές στο Μέγαρο Μουσικής

Το Μέγαρο Μουσικής υποδέχεται το 2012 με αισιοδοξία και ελπίδα και εμμένει στην άποψή του ότι, στη μεγάλη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας, κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται από το αγαθό του πολιτισμού. Το πρόγραμμά του, πλούσιο και πολύπλευρο, απευθύνει στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται «ανοιχτή πρόσκληση στον πολιτισμό» καθιερώνοντας ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Ειδικότερα, το Μέγαρο ανοίγει όλες τις παραγωγές του στους νέους (μέχρι 25 ετών), τους ανέργους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με τιμές εισιτηρίων 5-10€, σε ανθρώπους άνω των 65 ετών και τους πολύτεκνους με τιμές 8-15€. Οι τιμές θα ισχύουν για όλες τις παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής, με εξαίρεση την όπερα.
Info: Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210-72.82.333 και στην ιστοσελίδα: www.megaron.gr.
Παιδί
«Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης»

Η παιδική θεατρική παράσταση «Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης» βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο της συγγραφέως Εύας Πετροπούλου-Λιανού, από τις εκδόσεις Έναστρον, και ανεβαίνει για τρεις παραστάσεις στο Κέντρο Τέχνης «Ηλιότεχνο». Η μικρή Ζεραλντίν είναι ένα κορίτσι της σύγχρονης πόλης. Μεγαλώνει με αστική πολυτέλεια, με πατέρα μεγαλοδικηγόρο και μητέρα διευθύντρια περιοδικού μόδας. Γύρω της άφθονα υλικά αγαθά και ειλικρινής οικογενειακή αγάπη, αλλά καμία προϋπόθεση για ονειρεμένα φαντασιακά πετάγματα. Ευτυχώς που υπάρχει στη ζωή της ο επαρχιώτης παππούς Λιονέλ. Μια διασκεδαστική παράσταση που μαθαίνει στα παιδιά τον τρόπο να ανακαλύψουν πόσο σημαντικοί είναι στη ζωή μας οι παππούδες.
Info: Κέντρο Τέχνης «Ηλιότεχνον», Ηλιού και Έγγελη 34, Μετρό-τραμ: Νέος Κόσμος, τηλ. κρατήσεων: 210-95.23.028, Παραστάσεις: 15, 22 και 29 Ιανουαρίου (ώρα: 16.30), εισιτήριο: 5 ευρώ.
Θεσσαλονίκη

Έκθεση «Το γλέντι τελείωσε-Το γλέντι ξαναρχίζει»

«Party’s over-Starts over» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Λυδίας Δαμπασίνα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που θίγει πτυχές της οικονομικής, πολιτισμικής και ηθικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα και όχι μόνο. Η έκθεση αποτελείται από μια μεγάλη εγκατάσταση και 3 έργα στον χώρο, καθώς και ένα ενιαίο σύνολο σκηνοθετημένων φωτογραφικών εικόνων μεγάλων διαστάσεων που συνοδεύονται από σύντομα κείμενα του ημερήσιου Τύπου.
Info: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1), Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-589.140-1 και 3, www.greekstatemuseum.com, www.cact.gr. Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιανουαρίου-9 Μαρτίου. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.00.
Βιβλίο

Διατροφή. Μύθοι και Προπαγάνδα
Michael Pollan, εκδόσεις Κέδρος, 18ευρώ

Ο αμερικανός καθηγητής Δημοσιογραφίας καταπιάνεται με κάτι που πολλοί ήδη υποψιάζονται. Σήμερα, αντί για τρόφιμα πλούσια σε φυσικές ουσίες, καταναλώνουμε «φαγώσιμες ουσίες οι οποίες μοιάζουν με τρόφιμα». Η δυτική διατροφή αντικατέστησε τα τρόφιμα με τις θρεπτικές ουσίες και την κοινή λογική με την πλήρη σύγχυση. Και αυτό οδήγησε σε κάτι εντελώς παράδοξο μα απόλυτα αληθινό: Όσο περισσότερο ενδίδουμε στις διάφορες διατροφικές θεωρίες, τόσο λιγότερο υγιείς γινόμαστε. Ο Michael Pollan αποδομεί έναν προς έναν τους μύθους των δογματικών διατροφολόγων με επιστημονικά επιχειρήματα. Και προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής που βασίζεται στην παράδοση και στην οικολογία, χάρη στον οποίο μπορούμε να αποδράσουμε από τη δυτική διατροφή.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.