Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά τρόφιμα με μαγνήσιο, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα), παρουσιάζουν λιγότερα εγκεφαλικά, σύμφωνα με διεθνή ανάλυση σε 250.000 άτομα, που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition».

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Susanna Larsson, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης της Σουηδίας, «το μαγνήσιο των τροφών σχετίζεται αντίστροφα με τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ιδιαίτερα ισχαιμικού». Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους αφορούν το μαγνήσιο των τροφών και όχι των συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι ειδικοί παρακολούθησαν τα στοιχεία από διάφορες έρευνες που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες και τη συχνότητα εγκεφαλικών σε βάθος 45 χρόνων. Σε 7 έρευνες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 14 χρόνια, περίπου 250.000 άνθρωποι στις Η.Π.Α., την Ευρώπη και την Ασία παρακολουθήθηκαν για 11,5 χρόνια.
Διαπιστώθηκε ότι για κάθε επιπλέον 100 mg μαγνησίου την ημέρα ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (προκαλείται εξαιτίας θρόμβωσης του αίματος) μειωνόταν κατά 9%. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για το σύνολο μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, η οποία είναι ευεργετική για τη μείωση των εγκεφαλικών, και όχι για μεμονωμένα συστατικά τροφών.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: