Ποιο από τα δύο είναι πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την απώλεια βάρους, τον κίνδυνο επιπλοκών και τη διατήρηση του βάρους μακροπρόθεσμα; Το γαστρικό by- pass απαντούν οι χειρουργοί των δύο Hopital du Chablais που διεξήγαγαν σχετική μελέτη σε 442 ελβετούς, παχύσαρκους ασθενείς (τα συγκεκριμένα νοσοκομεία βρίσκονται στα γειτονικά ελβετικά καντόνια, του Vaud και του Valais).

Οι χειρουργοί έλεγξαν τα αρχεία 442 παχύσαρκων Ελβετών που υποβλήθηκαν σε γαστρικό by-pass ή δακτύλιο μεταξύ του 1998 και του 2005. Οι μισοί ασθενείς έκαναν by- pass -μια απαιτητική χειρουργική επέμβαση όπου μειώνεται η χωρητικότητα του στομάχου και συνήθως παρακάμπτεται ένα τμήμα του λεπτού εντέρου- και οι άλλοι μισοί έβαλαν γαστρικό δακτύλιο – έναν σιλικονούχο δακτύλιο, που δίνει στο στομάχι σχήμα κλεψύδρας και μειώνει τη χωρητικότητά του.

Αμέσως μετά το χειρουργείο, το 17% των ασθενών που έκαναν by-pass είχαν μετεγχειρητικές επιπλοκές συγκριτικά με το 5% όσων έβαλαν τον δακτύλιο.

Έξι χρόνια μετά, ωστόσο, μόνο το 12% όσων έκαναν by-pass παρέμεναν παχύσαρκοι συγκριτικά με το 30% όσων έβαλαν δακτύλιο. Επιπλέον, μόνο το 13% όσων έκαναν γαστρικό by-pass ήθελαν εκ νέου επέμβαση, συγκριτικά με το 27% όσων έβαλαν δακτύλιο.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι το γαστρικό by-pass έχει περισσότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές, αλλά μακροπρόθεσμα έχει λιγότερες παρενέργειες και λιγότερες πιθανότητες να χρειαστεί εκ νέου επέμβαση.