Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ένα φλιτζάνι καφές μπορεί να μας προσφέρει πολύ περισσότερα από την καθημερινή τόνωση. Ίσως μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, προτού σπεύσουμε να πίνουμε άφθονο καφέ, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η έρευνα έγινε σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο και όχι σε ανθρώπους, από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Wuhan της Κίνας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 3 συστατικά του καφέ –η καφεΐνη, το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ- ασκούν ευεργετική δράση μάλλον μέσω της παρεμπόδισης της τοξικότητας ενός πολυπεπτιδίου (hIAPP) που φυσιολογικά παράγεται στο πάγκρεας.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν τη δράση του καφέ μετά από μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009 στο «Archives of Internal Medicine» και ανέφερε ότι όσοι έπιναν τον περισσότερο καφέ φαίνεται ότι είχαν και τον μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με εκείνη την έρευνα, για κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 μειωνόταν κατά 7%.