Μια ομάδα ερευνητών από το Κορεατικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAIST, Korea Advanced Institute of Science and Technology) δεν αποκλείεται στο κοντινό μέλλον να καταστήσει το smartphone και διαγνωστικό μέσο. Οι ερευνητές, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο γερμανικό επιστημονικό περιοδικό «Angewandte Chemie», υποστηρίζουν ότι η οθόνη αφής (touch screen) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση βιομοριακής ουσίας όπως και σε ένα ιατρικό τεστ.

Ήδη οι κορεάτες ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα, σύμφωνα με τα οποία οι οθόνες αφής μπορούν να αναγνωρίσουν την παρουσία και τη συγκέντρωση μορίων DNA που τοποθετούνται πάνω τους με ακρίβεια που προσεγγίζει το 100%, γεγονός που αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την εποχή που θα είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται οι οθόνες αφής για τη διεξαγωγή ιατρικών τεστ.

Ωστόσο, η εξέταση αίματος ή ούρων δεν θα είναι δυνατή με απευθείας έκθεση του δείγματος στην οθόνη του smartphone. Γι’ αυτό και οι ερευνητές ήδη πειραματίζονται τόσο με τη διαμόρφωση ενός ειδικού φιλμ- αντιδραστηρίου που θα μπορεί να αναγνωρίζει συγκεκριμένες βιοχημικές ουσίες, όσο και με τη δυνατότητα τα δείγματα αίματος και ούρων να διαποτίζουν ειδικές ταινίες που θα εισάγονται σε θύρες εισόδου των smartphones.