Τα έφηβα κορίτσια που είναι υπέρβαρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες σε σύγκριση με τα συνομήλικά τους φυσιολογικού βάρους να έχουν ακμή. Ο αντίστοιχος συσχετισμός δεν παρατηρήθηκε στα αγόρια, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μεγάλης νορβηγικής έρευνας σε 3.600 νέους ηλικίας 18-19 ετών.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 10% των κοριτσιών και το 15% των αγοριών ήταν είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα. Μεταξύ των υπέρβαρων και παχύσαρκων κοριτσιών τα 19 στα 100 ανέφεραν έντονη ακμή κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας από τη συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου της έρευνας, συγκριτικά με τα 13 στα 100 των κοριτσιών φυσιολογικού βάρους.

Οι ερευνητές, αφού έλαβαν υπόψη τους τη βαρύτητα παραγόντων όπως η διατροφή, το κάπνισμα και το στρες, κατέληξαν στη διαπίστωση ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα κορίτσια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ακμή.

Μεταξύ των αγοριών η ακμή παρουσιάστηκε στα 14 από τα 100 αγόρια, ανεξαρτήτως του βάρους τους. Σε γενικές γραμμές, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ακμή επηρεάζει το 10-20% των εφήβων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Dermatology».