Μια νέα έρευνα φαίνεται ότι συμβάλλει στην κατεύθυνση της καλύτερης κατανόησης του πώς τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται, επιβιώνουν και εξαπλώνονται.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Beatson στη Γλασκόβη δημιούργησαν την πρώτη τρισδιάστατη εικόνα μιας πρωτεΐνης που φαίνεται ότι έχει ρόλο «κλειδί» όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου.

Η πρωτεΐνη c-Cbl ελέγχει την κυτταρική ανάπτυξη. Όταν η κυτταρική ανάπτυξη δεν είναι ομαλή αλλά ανεξέλεγκτη, τότε μπορεί να οδηγήσει στον άναρχο πολλαπλασιασμό των κυττάρων και κατ’ επέκταση σε καρκινογένεση. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να δυσλειτουργεί σε ασθενείς με λευχαιμία.

Χαρτογραφώντας την πρωτεΐνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αλλάζει σχήμα όταν δουλεύει εύρυθμα. Συγκεκριμένα, όταν η λειτουργία της εν λόγω πρωτεΐνης ενεργοποιείται, τότε αυτή αλλάζει σχήμα.

Υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αλλάζει ανάμεσα σε δύο σχήματα μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση τρόπων που θα παρεμποδίσουν τη δυσλειτουργική c-Cbl να πυροδοτήσει την καρκινογένεση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Structural & Molecular Biology».