Όσοι δουλεύουν ή διασκεδάζουν καθημερινά με το iPad πάνω στα πόδια τους είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν πόνους και ενοχλήσεις στους ώμους και τον αυχένα, προειδοποιούν οι ερευνητές. Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, σε συνεργασία με τη Microsoft και το Women’s Hospital, διεξήγαγαν μια έρευνα σε 15 χρήστες δύο δημοφιλών «ταμπλετών», του Apple iPad2 και του Motorola Xoom.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν πόσο αλλοιώνεται η σωστή στάση του σώματος και η ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης έχοντας την «ταμπλέτα» στον μηρό, σε τραπέζι, μέσα στη θήκη της ή στην ειδική βάση στήριξής της.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι η στάση του σώματος και το υπερβολικό τέντωμα του αυχένα βελτιώνονταν όταν η «ταμπλέτα» τοποθετούνταν πιο ψηλά, π.χ. σε ένα γραφείο ή στη θήκη της.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Jack Dennerlein από το Πανεπιστήμιο του Harvard εξήγησε ότι οι χρήστες τεντώνουν αφύσικα τον λαιμό τους με τις «ταμπλέτες» συγκριτικά με το κλασικό κομπιούτερ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλήσεις στον αυχένα και τους ώμους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο «Work: A Journal of Prevention, Assessment and Rehabilitation», εκτιμάται ότι μπορούν να βοηθήσουν στον καλύτερο εργονομικό σχεδιασμό των ταμπλετών, καθώς και στην κατάρτιση κατάλληλων οδηγιών για τη σωστή εργονομική χρήση τους.